Prezentacija povodom završetka projekta: „Razvoj inovativnih tehnologija u avanturističkom turizmu“

Feb 5, 2015

U utorak, 10. februrara 2015. godine u 10h u hotelu „Rixos Libertas“ u Dubrovniku, organizuje se svečana prezentacija povodom završetka projekta: „Razvoj inovativnih tehnologija u avanturističkom turizmu“, (Prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru EU instrumenta pretpristupne pomoći  IPA).

U sklopu IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Crne Gore, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) u saradnji sa Kancelarijom UNDP u Crnoj Gori, Hrvatskom gospodarskom komorom, Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, Crnogorskom gorskom službom spašavanja (CGGSS) predstaviće projektne aktivnosti i postignute rezultate. Ukupna vrijednost projekta iznosi 498.957,16 EUR.

Aktivnosti projekta, koji je trajao dvije godine, bile su fokusirane na granično područje Republike Hrvatske i Crne Gore. Kroz projekat su kreirani uspješni turistički prekogranični proizvodi i to prije svega formiranjem aktivnog klastera turističkih preduzetnika sa hrvatske i crnogorske strane. Kroz saradnju povezanih klastera uspostavljeno je 8 novih turističkih proizvoda, koji su promovisani u  okviru zajedničkih nastupa na međunarodnim radionicama u Parizu i Štokholmu.

U skladu s novim trendovima u turizmu, projektom su se uvele inovacije u kreiranju i promociji turističkih proizvoda pomoću informaciono-komunikacione (ICT) tehnologije. U oviru toga izrađen je geoportal www.adriaticadventure.eu kao i dvije mobilne aplikacije koje pružaju lakše prikupljanje informacija i poboljšanu komunikaciju s krajnjim korisnicima.

Kako postoji potreba za poboljšanjem kapaciteta kroz obuke za vodiče avanturističkog turizma, a posebno za članove gorske službe spašavanja, u okviru projekta je obezbijeđena spasilačka oprema. Održane su obuke iz oblasti spašavanja: spašavanje i prva pomoć u uslovima van bolnice (ITLS), Geografski informacioni sistem (GIS), Spašavanje na divljim vodama (WWR), kao i obuke za vodiče avanturističkog turizma (kajakarenje na moru).

Realizacijom navedenih projektnih aktivnosti kroz zajedničko planiranje i poslovnu saradnju na području avanturističkog turizma, proširena su znanja, ojačani su infrastrukturni i tehnički  kapaciteti turističkih destinacija. Stvorena je polazna osnova koja će omogućiti efikasnije djelovanje onih koji su uključeni u razvoj turističke ponude, s ciljem daljeg unapređenja avanturističkog turizma u ovoj regiji.

Contact information
Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na telefon 077100001 ili mail info@montenegro.travel

UNDP Around the world

You are at UNDP Montenegro 
Go to UNDP Global