Globalni izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka za 2013. godinu

14 мар 2013
image

Sažetak

Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka za 2013. godinu - "Uspon zemalja Juga: Napredak po mjeri čovjeka u svijetu raznolikosti" - ispituje duboke promjene u globalnoj dinamici koje su nastale zahvaljujući silama iz zemalja u razvoju koje doživljavaju brz uspon, kao i dugoročne implikacije koje će te promjene imati na razvoj po mjeri čovjeka.

 

U izvještaju za 2013. godinu razmatra se više od 40 zemalja u razvoju koje su tokom proteklih nekoliko decenija napredovale u razvoju po mjeri čovjeka i više nego što se očekivalo, pri čemu je njihov napredak značajno ubrzan u posljednjoj deceniji. Izvještaj analizira uzroke i posljedice uspjeha ovih zemalja i izazove sa kojima se susreću danas i sa kojima će se susretati u narednim decenijama.

 

Svaka od ovih zemalja ima svoju jedinstvenu istoriju i izabrala je svoj poseban razvojni put. Ipak, one dijele važne karakteristike i suočavaju se sa brojnim sličnim izazovima. One su takođe sve više povezane i međuzavisne.

Izvještaj poziva na daleko bolju zastupljenost Juga u globalnim sistemima upravljanja i ukazuje na potencijalne nove izvore finansiranja zemalja Juga za osnovna javna dobra. Sa najnovijim analitičkim uvidima i jasnim prijedlozima za reforme politike, izvještaj pomaže u određivanju smjera napretka za ljude u svim regionima, kako bi se zajednički suočavali sa izazovima razvoja po mjeri čovjeka, podjednako i efikasno.

Izdvajamo

  • Danas Jug kao cjelina proizvodi oko polovine svjetskog ekonomskog outputa, u odnosu na 1990. godinu kada je taj udio iznosio jednu trećinu.
  • Latinska Amerika, za razliku od globalnih trendova, je od 2000. godine doživjela pad nejednakosti u prihodima.
  • Crna Gora se nalazi na 52. mjestu na listi od ukupno 187 zemalja i teritorija i spada u kategoriju "visokog razvoja po mjeri čovjeka".