Nacionalni izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka za 2013. godinu: „Pravo bogatstvo jedne zemlje su njeni ljudi.“ Koliko je bogata Crna Gora?

14 феб 2013
image

Sažetak

Političari, vjerovatno u svim zemljama svijeta, često ponavljaju da su „ljudi pravo bogatstvo“ njihovih zemalja. Šta to zapravo znači, kako se ovo bogatstvo akumulira i valorizuje – uvijek je otvorena tema koja ima eksplicitne praktične i političke konotacije. U tom smislu, posljednji crnogorski Nacionalni izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka ispituje stanje ljudskog kapitala u zemlji (Ko smo mi?) i pokušava da odgovori na pitanje šta je potrebno za uspjeh u 21. vijeku (Kuda idemo?).

Izdvajamo

  • Crna Gora spada u grupu zemalja sa visokim indeksom razvoja po mjeri čovjeka (HDI) i nalazi se na 54. mjestu u svijetu.
  • Skoro polovina stanovništva Crne Gore (42 %), posebno starije generacije, i dalje vjeruje da je država, odnosno Vlada, odgovorna da obezbijedi za njih.
  • Devet od deset građana smatra da je za napredak u životu važno imati dobre veze sa ljudima na visokim pozicijama i političkim uticajem.
  • Većina (64 %) bi radije radila u javnom sektoru za mnogo manju platu (450 €), nego u privatnom sektoru za veću platu (750 €).
  • Samo polovina zaposlenih rade posao za koji su se školovali, ali manje od 5 % smatra da im je potrebna obuka da bi mogli da se nose sa radnim zadacima.