Nacionalni izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka za 2013. godinu: „Pravo bogatstvo jedne zemlje su njeni ljudi.“ Koliko je bogata Crna Gora?

14 феб 2013
image

Sažetak

Političari, vjerovatno u svim zemljama svijeta, često ponavljaju da su „ljudi pravo bogatstvo“ njihovih zemalja. Šta to zapravo znači, kako se ovo bogatstvo akumulira i valorizuje – uvijek je otvorena tema koja ima eksplicitne praktične i političke konotacije. U tom smislu, posljednji crnogorski Nacionalni izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka ispituje stanje ljudskog kapitala u zemlji (Ko smo mi?) i pokušava da odgovori na pitanje šta je potrebno za uspjeh u 21. vijeku (Kuda idemo?).

Izdvajamo

  • Crna Gora spada u grupu zemalja sa visokim indeksom razvoja po mjeri čovjeka (HDI) i nalazi se na 54. mjestu u svijetu.
  • Skoro polovina stanovništva Crne Gore (42 %), posebno starije generacije, i dalje vjeruje da je država, odnosno Vlada, odgovorna da obezbijedi za njih.
  • Devet od deset građana smatra da je za napredak u životu važno imati dobre veze sa ljudima na visokim pozicijama i političkim uticajem.
  • Većina (64 %) bi radije radila u javnom sektoru za mnogo manju platu (450 €), nego u privatnom sektoru za veću platu (750 €).
  • Samo polovina zaposlenih rade posao za koji su se školovali, ali manje od 5 % smatra da im je potrebna obuka da bi mogli da se nose sa radnim zadacima.

Can we contact you later to ask your opinion about the product you just downloaded? If yes, please leave your email below, we will not use your information for any other purposes.

 

Ovdje možete preuzeti dokument