Osnaživanje ljudi, jačanje prilagodljivosti

12 дец 2013
image

Sažetak

Ova publikacija sadrži uspješne priče iz zemalja u kojima je podrška UNDP rezultirala transformativnim promjenama, uključujući one koje su nastale jačanjem institucionalnih i ljudskih kapaciteta.

 

Da bi se kvalifikovala kao uspješna priča koja donosi transformaciju, za nju je bilo potrebno pokazati opipljiva i održiva dostignuća, i potkrijepiti je podacima i ličnim iskazima. S obzirom da one zavise od značajnih promjena u institucijama, stavovima i ponašanju – što zahtijeva dugoročne napore - svaka priča u ovom izvještaju je zapravo hronika razvojnih intervencija u razdoblju od 5 do 10 godina.

 

Treći tom publikacije Empowering Lives, Building Resilience („Osnaživanje ljudi, jačanje prilagodljivosti“) sastoji se od uspješnih priča na temu održive energije iz rada UNDP, koje pokazuju transformativne promjene u životima ljudi i društava. Priče objašnjavaju kako UNDP koristi grantove za proširenje tokova javnog i privatnog finansiranja, postupno povećavajući ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. One takođe dokumentuju dalekosežni pozitivan uticaj održive energije na ekonomski razvoj, smanjenje siromaštva, zdravlje, obrazovanje i životnu sredinu.