Izvještaj o Nacionalnim konsultacijama o postmilenijumskim razvojnim ciljevima: Crna Gora kakvu želim

20 апр 2013

Sažetak

Više od 8000 ljudi u Crnoj Gori, odnosno 1,3% populacije, aktivno je učestvovalo u nacionalnim postmilenijumskim konsultacijama o razvojnim ciljevima za period nakon 2015. godine. Nacionalne konsultacije u Crnoj Gori dio su globalne kampanje sprovedene uz podršku Ujedinjenih nacija u više od 80 zemalja svijeta. Cilj ove kampanje je uključivanje građana iz svih krajeva svijeta u stvaranje razvojnog plana koji će se nadovezati na sadašnje Milenijumske razvojne ciljeve. Riječ je o prvim konsultacijama ove vrste u istoriji u kojima u stvaranju razvojnih politika, osim vlada, direktno učestvuju i građani. Da bi što aktivnije uključili stanovnike Crne Gore u nacionalne konsultacije i pružili im mogućnost da opišu „Crnu Goru i svijet kakav žele“, Sistem UN u zemlji je, u saradnji sa brojnim nacionalnim partnerima, stvorio široku komunikacionu platformu, uključujući onlajn konsultacije, sa ciljem prikupljanja mišljenja i ideja stanovništva o razvojnim prioritetima za period nakon 2015. godine.

Izdvajamo

  • Građani Crne Gore su identifikovali osam prioriteta o kojima treba voditi računa prilikom izgradnje budućnosti zemlje: 1) Ekonomija, nezaposlenost, prihodi i ravnomjeran regionalni razvoj; 2) Borba protiv kriminala, korupcije i nepotizma; 3) Zdravstvo; 4) Ravnopravnost; 5) Životna sredina; 6) Izgradnja infrastrukture; 7) Obrazovanje; i 8) Vrijednosti.
  • Konsultacije su obavljene kroz terenske ankete, fokus grupe, lične intervjue, tematske panel diskusije, okrugle stolove, dijaloge putem društvenih medija, uz pomoć javnih ličnosti koje su promovisale kampanju.
  • Najviše ispitanika i ispitanica smatra da trenutni napori vlade i drugih aktera u definisanih osam prioritetnih područja nisu toliko djelotvorni i dovoljni koliko bi trebalo da budu.

Can we contact you later to ask your opinion about the product you just downloaded? If yes, please leave your email below, we will not use your information for any other purposes.

 

Ovdje možete preuzeti dokument
  • Izvještaj o Nacionalnim konsultacijama o postmilenijumskim razvojnim ciljevima: Crna Gora kakvu želim