Studija o održivim rješenjima za stanovnike Konika

01 апр 2013
image

Sažetak

U okviru projekta „Trajno rješenje za izbjeglice, raseljene i domicilne Rome u Crnoj Gori“, koji je finansirala Multi Partner fondacija, sprovedeno je sveobuhvatno istraživanje o različitim aspektima života stanovnika Konika, predgrađa u glavnom gradu Crne Gore Podgorici. Studija je otvorila neka od najvažnijih pitanja sa kojima se suočava oko 30.000 ljudi koji žive na tom području.

Studija se sastoji od dva odvojena dokumenta: „Studija o održivim rješenjima za stanovnike Konika“ – koja određuje i bavi se specifičnim sektorskim izazovima (obrazovanje, zdravstvo, socijala, zapošljavanje, itd.), a određuje i prioritetne akcije i preporuke koje bi, ako bi se sprovele, mogle da vode ka pozitivnim promjenama; i „Istraživanje o pravnom položaju lica koja žive u oblasti kampa Konik sa preporukama za njegovo unapređivanje“ - koje obuhvata pitanja regulacije pravnog statusa izbjeglica u Crnoj Gori. Obje studije podržavaju proces kreiranja državnih politika zasnovanih na dokazima i bolje usmjeravanje pomoći najugroženijima. 

Izdvajamo

  • Procjenjuje se da gotovo polovina ukupnog romskog i egipćanskog stanovništva, kao i oko 3.000 raseljenih i izbjeglih lica (najranjivije kategorije stanovništva u Crnoj Gori) boravi na Koniku.
  • Problem nezaposlenosti naročito utiče na stanovnike područja Konika. Glavnu prepreku zapošljavanju predstavlja nedovoljan stepen obrazovanja, a dodatna ograničenja su se pojavila sa dolaskom globalne ekonomske krize.
  • Konik karakteriše nedostatak odgovarajućih zdravstvenih i socijalnih servisa, a najteži problem je obrazovanje.