U Crnoj Gori, služba besplatne pravne pomoći pravdu čini dostupnom svima

Legal aid
Žena ulazi u jednu od crnogorskih kancelarija za besplatnu pravnu pomoć, otvorenih da pomognu u omogućavanju jednakog pristupa skupom i kompleksnom pravosudnom sistemu. Foto: UNDP u Crnoj Gori/ Mediabox, Miloš Vujović

A. S.*, sredovječna domaćica i majka dvoje djece iz Crne Gore, razvedena je i prepuštena sebi. Tri godine nije primila nikakvu pomoć od bivšeg supruga i nije imala sredstava da podiže svoju djecu. Ali, kroz novi program besplatne pravne pomoći Crne Gore koji je započet 2011. godine, ona je stekla mogućnost da pristupi pravnoj pomoći, preda tužbu i dobije alimentaciju na koju ima pravo.

Ona je samo jedan od 97 slučajeva iz 2012. godine koji je procesuirala kancelarija besplatne pravne pomoći u Podgorici - jedan od tri pilot projekta koji je UNDP pokrenuo kao rezultat inicijative da pravno savjetovanje postane pristupačno i široko dostupno.

U Crnoj Gori su troškovi podnošenja tužbi izuzetno visoki, a sprovođenje pravde bez stručne pomoći je gotovo nemoguće za prosječnog čovjeka. Situacija je još neizvjesnija kada su u pitanju žene žrtve nasilja u porodici, koje su u strahu od osvete nasilnika ili su još uvijek nespremne da razgovaraju i ožive svoje iskustvo na sudu.

“U društvima koja teže demokratiji pravda nije pitanje novčanog bogatstva ili diskreciono pravo,” - kaže Jelena Đonović Vukotić, menadžerka Programa UNDP u Crnoj Gori za vladavinu prava i ljudska prava - “ona je pitanje prava”.

Izdvajamo

  • Program pravne pomoći, započet u Crnoj Gori 2011. godine, nudi pristupačne savjete onima koji moraju podnijeti uobičajeno skupe tužbe.
  • 2012. godine Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć u Podgorici primila je 147 zahtjeva za pravnu pomoć, od kojih je 97 procesuirala.
  • Pravna pomoć je predviđena za građanskopravne sporove kao što su razvod, starateljstvo nad djecom, alimentacija i utvrđivanje očinstva; ostavinski postupci i imovinske tužbe su takođe uključene.

Danas, službe besplatne pravne pomoći koje je obezbijedio novi zakon postoje u svim crnogorskim opštinskim sudovima. Najveći broj slučajeva u kojima je pružena besplatna pravna pomoć su bile građanske parnice, uključujući razvod, starateljstvo nad djecom, alimentaciju i utvrđivanje očinstva. Ostavinski i imovinski postupci bili su česti, takođe. Osim siromašnih, većina korisnika besplatne pravne pomoći su žene iz gradskih područja.

Tu su i brojna druga pristupačna rješenja u traženju pravne pomoći, uključujući Centar za medijaciju i Agenciju za mirno rješvanje sporova, koje je podržao UNDP. Međutim, u slučajevima kad tužilac mora ići na sud, kancelarija za besplatnu pravnu pomoć ostaje jedina besplatna opcija.

Uprkos intezivnoj kampanji podizanja svijesti, mnogi potencijalni korisnici besplatne pravne pomoći još uvijek nijesu svjesni svojih mogućnosti po novom zakonu. Zbog toga je UNDP počeo blisko da sarađuje sa crnogorskim nevladinim organizacijama (NVO) da bi udruženim snagama mogli doći do što većeg broja ljudi kojima je potrebna besplatna pravna pomoć. Putem ovog partnerstva se takođe nadgleda učestalost i efikasnost ovih novih usluga.

Inicijativu su podržale Vlade Holandije i Norveške. Ostali partneri su crnogorsko Ministarstvo pravde, sudstvo i Advokatska komora Crne Gore, Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi, Fondacija za otvoreno društvo i Savjet Evrope, kao i nekoliko opština i nevladinih organizacija.

 

*Inicijali tužiteljke se koriste u svrhu zaštite njenog identita i poštovanja Porodičnog prava Crne Gore.