Deset godina postojanja Programa za razvoj kapaciteta (CDP) u Crnoj Gori

CDP Logo

Usred preovlađujuće percepcije da je integracija u Evropsku uniju „birokratski zadatak i stvar Vlade“, Crna Gora nastavlja da se kreće prema članstvu. Mnogo administrativnih pitanja, politika i normativnih zakona još uvijek čeka da bude pretočeno u praksu.

Izdvajamo

  • CDP angažuje oko 20 međunarodnih i 7 domaćih stručnjaka godišnje. Održivost pristupa CDP potvrđuje i činjenica da je oko 80% domaćih konsultanata angažovanih u pružanju podrške raznim ministarstavima ostalo u tim institucijama u kapacitetu zvaničnih državnih službenika.
  • CDP godišnje organizuje približno 4 studijska putovanja i 15 obuka za razvoj kapaciteta, sa 450-500 učesnika.

Priča o pristupanju EU u ovoj maloj zemlji od 620.000 stanovnika započela je s novim vijekom. Slabi kapaciteti javne uprave s jedne strane i zahtjevi EU s druge doveli su UNDP do stvaranja modela za razvoj kapaciteta koji je bio dovoljno zanimljiv i isplativ da ga partneri iz vlade požele u svrhe podsticanja institucionalnih promjena.

U to vrijeme, u partnerstvu s Vladom Crne Gore i Institutom za otvoreno društvo, UNDP je uspostavio Program za razvoj kapaciteta (CDP). Njegov cilj je bio, i još uvijek je, da doprinese uspješnom ostvarivanju reformi i razvoju javne uprave zemlje. Cilj je i pronaći najbolje načine za ispunjenje zahtjeva za pristup - bez povećanja broja institucija i državnih službenika.

Članovi tima CDP, Olivera Dimić i Dragan Đurić, primjenjuju naizgled jednostavna znanja i vještine kako bi ostvarili svoje zadatke: oni dovode domaće i inostrane stručnjake i organizuju obuke i studijska putovanja. Ali, njihovi zadaci nisu uopšte jednostavni.

„Do 2006 smo podržali sva resorna ministarstva u razvoju i jačanju struktura potrebnih za ostvarivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)“, kaže Olivera Dimić, menadžerka CDP. Crna Gora je završila proces pregovora o SSP i potpisala ovaj dokument 2007. godine.

Između 2007.-2010. godine CDP je pomogao Vladi u sprovođenju SSP. Rezultati ove saradnje su prerasli u jaču sposobnost zemlje da podnese zahtjev za članstvo u EU 2010. godine. Pregovori s EU su započeli u junu 2012., dakle, sadašnja, treća faza u radu CDP se u potpunosti odnosi na jačanje strukture zemlje za pregovarački proces.

CDP je uspostavio reputaciju na osnovu kvalitetnih, brzih i jeftinih odgovora na određene zahtjeve centralne uprave u pogledu kratkoročnih stručnih rješenja potrebnih za ubrzanje inovativnih aspekata javne politike i osiguranja njihove djelotvorne isporuke po mjeri korisnika.

„Program UNDP za razvoj kapaciteta je vrlo koristan mehanizam za saradnju jer nam omogućuje da dopremo do najboljih stručnjaka, dođemo do znanja koje je neophodno u procesu integracije u EU, i da ostvarimo takvu vrstu kontakata koje kao zemlja nikada ne bismo mogli bez učešća trećeg partnera“, rekao je državni sekretar Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Naporan rad CDP ogledao se i u izradi Nacionalnog programa za integraciju u EU. Oliverini i Draganovi napori doprinijeli su i poboljšanju međuresorne koordinacije, a rezultat toga je bila sistematska priprema više od 4.600 odgovora na upitnik Evropske komisije. Osim toga, oni su pomogli u jačanju institucionalnih kapaciteta za ispunjavanje pretpristupnih zahtjeva za finansiranje iz EU, korištenje evropskog Instrumenta za pretpristupnu pomoć i drugih stranih i domaćih resursa.

„Uspjeli smo takođe da CDP učinimo važnim sastojkom redovnih tromjesečnih izvještaja o procesu evropskih integracija u Crnoj Gori, koje Vlada redovno šalje Skupštini“, objasnio je glavni tehnički savjetnik CDP Dragan Đurić.

Prema jednoj nezavisnoj studiji procjene, vrijednost koju CDP dodaje Vladi i donatorima čine tri djelatna i radna elementa: dobro upravljanje, dobri ljudi i povjerenje. Najznačajnija obilježja CDP, koja mu daju prednost u poređenju sa uobičajenim modelima donatorskog djelovanja, su:

Partnerstvo: Predstavnici Vlade su u Nadzornom i Izvršnom odboru, dok je Odjeljenje za upravljanje Programom smješteno u Vladi;

Strateški pristup i fokus: CDP je usmjeren na glavni strateški prioritet Crne Gore - evropske integracije;

Pravovremenost i fleksibilnost: CDP pruža podršku upravo u onim trenucima kada je ona potrebna državnim institucijama, i ima posredničku ulogu u različitim situacijama i okolnostima;

Efekat dopunjavanja i umrežavanja: CDP koordinira aktivnosti koje integrišu cjelokupne potencijale Crne Gore i dopunjava aktivnosti drugih projekata i donatora, naročito EU.

Projekat CDP dobija podršku raznih donatora, uključujući EU, SAD i Vlade Norveške i Holandije. On predstavlja dio Sektora za demokratsko upravljanje Kancelarije UNDP u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore doprinijela je dodjelom prostorija za tim CDP.

Tekst su napisali Olivera Dimić, menadžerka CDP i Dragan Đurić, glavni tehnički savjetnik CDP