Naše priče

 • Izazov vijeka za Crnu Goru je kako iskoristiti resurse – učiniti više sa manje. Kako bi bila ekonomski kompetitivna, kako bi stvorila pristojne poslove i uložila u zdravlje i obrazovanje svojih građana, i kako bi očuvala jedinstvene prirodne resurse kojima je blagoslovena, Crna Gora treba agresivno da se pozabavi ukidanjem neefikasnosti i ulaganjem u proizvodnju čiste energije, lokalnu proizvodnju hrane i turističku industriju.

 • Znanja i iskustva stečena u Crnoj Gori koriste se u drugim zemljama Jugoistočne Evrope (Bosna i Hercegovina, Gruzija, Srbija, itd.), prenoseći se kroz podršku koju pružaju OEBS i UNDP.

 • Crna Gora nije ni otvoreno ni lako mjesto za seksualne radnike. Njihov način zarade za život se još uvijek kažnjava i često su žrtve nasilja. Mnogi od njih su migranti i nemaju pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Prema najnovijem istraživanju koje je sproveo Nacionalni institut za javno zdravlje i nevladina organizacija Juventas, 55% seksualnih radnica ima djecu, a 80% je nezaposleno.

 • CDP je uspostavio reputaciju na osnovu kvalitetnih, brzih i jeftinih odgovora na određene zahtjeve centralne uprave u pogledu kratkoročnih stručnih rješenja potrebnih za ubrzanje inovativnih aspekata javne politike i osiguranja njihove djelotvorne isporuke po mjeri korisnika.

 • Energetska efikasnost i nelegalna stambena naselja ne dovode se često u vezu. Ali, s obzirom da oba pitanja predstavljaju značajan izazov za Crnu Goru, osmišljeno je inovativno rješenje za njihovo povezivanje.

 • 13.02.2014.

  The number of old, lonely and ill people unable to meet their own basic needs continues to grow in rural areas of Montenegro, some of which not connected by any sort of organized transport. Social exclusion has been recognized by the Government of Montenegro as one of major societal challenges, and its eradication has been made one of key priorities.

 • 13.02.2014.

  Kako da ideš dalje kad si konstantno izolovan/a od voljenih, kada izgubiš posao, prijatelje, i kad se svakodnevno suočavaš sa diskriminacijom u svojoj zajednici? Ovo su samo neka od brojnih pitanja o kojima lica oboljela od tuberkuloze (TB) razmišljaju čak i danas – 127 godina nakon prve dijagnoze ove bolesti.

 • U Crnoj Gori su troškovi podnošenja tužbi izuzetno visoki, a sprovođenje pravde bez stručne pomoći je gotovo nemoguće za prosječnog čovjeka. Situacija je još neizvjesnija kada su u pitanju žene žrtve nasilja u porodici, koje su u strahu od osvete nasilnika ili su još uvijek nespremne da razgovaraju i ožive svoje iskustvo na sudu.

 • Seribona Berišaj je izbjeglica sa Kosova. Ona živi na obali rijeke Lim, u naselju Riversajd u sjevernom dijelu Opštine Berane. Cijelo naselje, kao i naselje Talum na drugoj strani rijeke, najviše je pogođeno velikim poplavama koje su Crnu Goru zadesile krajem 2010. godine.

 • Mala zajednica koju čini tek nešto više od osam hiljada ljudi, koji žive u bivšem rudarskom gradu na sjeveru Crne Gore, postepeno otvara vrata ekološkom razvoju.