Info centar

Filter
Showing 1 - 17 of 17
 • 20 апр 2015
  Svjetski konkurs za Ekvator nagradu u oblasti održivog razvoja

  Partnerstvo pod vođstvom Ujedinjenih nacija koje se fokusira na lokalne inovacije u oblasti održivog razvoja, raspisuje svjetski konkurs za nagradu „Equator Prize 2015“.

 • 05 феб 2015
  Prezentacija povodom završetka projekta: „Razvoj inovativnih tehnologija u avanturističkom turizmu“

  U utorak, 10. februrara 2015. godine u 10h u hotelu „Rixos Libertas“ u Dubrovniku, biće održana svečana prezentacija povodom završetka projekta: „Razvoj inovativnih tehnologija u avanturističkom turizmu“ (Prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru EU instrumenta pretpristupne pomoći IPA).

 • 24 дец 2014
  Razvoj inovativnih tehnologija za turizam u prirodi

  U cilju predstavljanja ponude prekogranične destinacije na značajnim emitivnim tržištima, projekat će podržati predstavljanje po 5 agencija iz Crne Gore i iz Hrvatske na specijalizovanoj radionici u Stokholmu, Švedska. Kroz interaktivnu komunikaciju sa turoperatorima i agencijama sa švedskog tržišta, uz medijsku promociju, očekuju se konkretni dogovori za saradnju i povećanje broja turista sa ovog tržišta za specifične programe turizma u prirodi. Sredstvima projekta će biti pokriveni troškovi prevoza i smještaja (pun pansion) za po jednog predstavnika agencije.

 • 28 сеп 2014
  Dobra komunikacija kao pokretač društvenog dijaloga i uključivanja građana u javne politike

  Dobra komunikacijska praksa u javnom sektoru, koja podstiče na dijalog između javne uprave i civilnog društva i omogućava građanima da aktivno učestvuju u javnim politikama, od neprocjenjive je važnosti za razvoj i napredak zemalja jugoistočne Evrope, zaključili su učesnici Treće konferencije o vladinim komunikacijama u jugoistočnoj Evropi (SEECOM 2014) koja je danas završena u Budvi.

 • 24 јул 2014
  Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka 2014: Crna Gora na 51. mjestu na listi od 187 zemalja

  Najveća vrijednost indeksa razvoja po mjeri čovjeka u regionu Evrope i Centralne Azije zabilježena je upravo za Crnu Goru (0.789), što je svrstava u kategoriju zemalja sa visokim stepenom razvoja po mjeri čovjeka i nalazi se na 51. mjestu od ukupno 187 zemalja svijeta.

 • 11 јул 2014
  Održana treća sjednica Upravnog odbora Centra za održivi razvoj

  Danas je održana treća po redu sjednica Upravnog odbora Centra za održivi razvoj, kojom je predsjedavao ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović. Na sjednici su predstavljene aktivnosti Centra i rezultati ostvareni u proteklih šest mjeseci od njegovog osnivanja, a posebna pažnja je bila usmjerena na organizovanje regionalne konferencije o održivom razvoju, koja će se održati u novembru ove godine.

 • 09 јун 2014
  Beautiful Cetinje: Parkovima udahnuti novi život

  UNDP kroz Centar za održivi razvoj, radi na rekonstrukciji dva parka na Cetinju. Pogledajte idejno rješenje za obnovu Njegoševog parka i parka 13. juli.

 • 26 мај 2014
  Otvoreni dan ženskog preduzetništva

  Cilj skupa je da se ostvari direktan kontakt između predstavnika/ca poslovnog sektora sa ženama koje tek započinju sopstveni biznis, kako bi se omogućilo sklapanje dogovora o saradnji, umrežavanje i moguće finansiranje za realizaciju 55 biznis planova žena iz 4 crnogorske opštine – Cetinje, Kolašin, Mojkovac i Pljevlja.

 • 16 мај 2014
  Partner UNDP- konsultantska kuća Arup dobila nagradu britanskog lista Gardijan za istraživanje u Crnoj Gori

  Naš projekat iz oblasti prevencije HIV/AIDS je dobio pohvale za smanjenje emisije ugljenika u sektoru zdravstva. Britanski list The Guardian prepoznao je doprinos Programa prevencije HIV i tuberkuloze u smislu smanjenja emisije ugljenika u sektoru zdravstva. Ovaj prorgam sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, a finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije (GFATM).

 • 18 мар 2014
  Crna Gora dobila prvi izvještaj o stanju životne sredine na bazi indikatora

  Izvještaji o stanju životne sredine u Crnoj Gori će ubuduće umjesto opisnih informacija ponuditi konkretne podatke, zasnovane na nacionalnoj listi indikatora. Prvi takav izvještaj, koji obuhvata period od 2009. do 2012. godine, predstavila je Agencija za zaštitu životne sredine, na konferenciji povodom izrade Nacionalne liste indikatora životne sredine i prvog Izvještaja o stanju životne sredine u Crnoj Gori na bazi indikatora.

 • 17 мар 2014
  Građani Crne Gore u procesu pristupanja EU

  Visok stepen podrške građana integraciji Crne Gore u EU ne znači i visok stepen razumijevanja tog procesa. Veoma je važno da građani imaju pravovremene i kvalitetne informacije o EU, da razumiju sistem vrijednosti i standarde Unije, kao i da znaju da promjene ne nameće Brisel već unutrašnja potreba za reformama koje vode unapređenju kvaliteta života, rečeno je na okruglom stolu povodom nacrta Strategije za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pripremama Crne Gore za članstvo za period 2014-2018. godine.

 • 10 мар 2014
  Agencije UN u Crnoj Gori pod jednim krovom

  Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i zamjenik Generalnog sekretara UN Jan Elijason svečano su otvorili Eko zgradu Ujedinjenih nacija, prvu takve vrste u regionu. U zgradi će, pod jednim krovom, UNDP, UNICEF, UNHCR i IOM zajedno raditi u okviru koncepta „Djelujući kao jedan“.

 • 21 феб 2014
  Centar za održivi razvoj će podržavati Crnu Goru i region

  Od početka 2014. godine Crna Gora postaje lider u još jednom važnom procesu. Zajednički poduhvat Vlade Crne Gore i UNDP - Centar za održivi razvoj - predstavljen je s inspirativnim ciljem da ono što radimo danas ima pozitivan uticaj na generacije koje dolaze. Osnivanje Centra se dešava u pravom času, imajući na umu kompleksne zahtjeve pridruživanja Evropskoj uniji. Iako će aktivnosti Centra biti usmjerene na Crnu Goru, njegove težnje će biti takođe usmjerene na saradnju sa zemljama u regionu sa kojima se dijele slični izazovi.

 • 17 феб 2014
  Saradnja između Crne Gore i UN može da služi kao primjer najbolje prakse u regionu

  Brisel – „Saradnja između Crne Gore i Ujedinjenih nacija može poslužiti kao primjer najbolje prakse u zemljama u regionu koje su u procesu evropskih integracija“, rekao je g. Dirk Lange, šef Odjeljenja za Crnu Goru u okviru Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje.

 • 12 феб 2014
  Podgorica opet ustaje i pleše protiv nasilja nad ženama!

  Već drugu godinu zaredom Podgorica će biti dio globalne porodice koja će plesati protiv nasilja nad ženama. Događaj organizuju Sigurna ženska kuća, grupa neumornih, marljivih aktivistkinja i Kancelarija UNDP u Crnoj Gori. Ova globalna inicijativa Milijarda ustaje se organizuje u više od 200 zemalja širom svijeta.

 • 04 феб 2014
  Podgorica dobija svoj prvi dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju

  Djeca sa smetnjama u razvoju u glavnom gradu Podgorici i njihovi roditelji nisu do sada imali mnogo izbora. Kako bi se pobrinuli za svoju djecu morali su ili da odustanu od posla ili da ih smjeste u ustanove. Stvari će sada promijeniti. Do 2015. godine Podgorica će dobiti svoj prvi dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, što će olakšati živote tih porodica i osigurati nihovoj djeci povoljne uslove za razvoj i integraciju u društvo.

 • 27 јан 2014
  Pregled aktivnosti UNDP tokom 2013. godine

  Od odgovora na krizu na Filipinima do uspješnih izbora na Madagaskaru i u Pakistanu, od Jug-Jug saradnje do Građanske bezbjednosti, godina 2013. je za UNDP bila od ogromnog značaja.