Centar za održivi razvoj će podržavati Crnu Goru i region

21.02.2014.

Od početka 2014. godine Crna Gora postaje lider u još jednom važnom procesu. Zajednički poduhvat Vlade Crne Gore i UNDP - Centar za održivi razvoj - predstavljen je s inspirativnim ciljem da ono što radimo danas ima pozitivan uticaj na generacije koje dolaze. Osnivanje Centra se dešava u pravom času, imajući na umu kompleksne zahtjeve pridruživanja Evropskoj uniji. Iako će aktivnosti Centra biti usmjerene na Crnu Goru, njegove težnje će biti takođe usmjerene na saradnju ​​sa zemljama u regionu sa kojima se dijele slični izazovi.

Na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen Centar, ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore g. Branimir Gvozdenović je kazao: „Osnovna ideja koja stoji iza osnivanja Centra je spajanje dostupnih resursa, znanja i stručnosti državnih institucija i UNDP, tako da kroz zajedničko postizanje nacionalnih razvojnih ciljeva i primjenu inovativnih rješenja možemo na djelotvoran način odgovoriti na izazove koji proizlaze iz globalnih i lokalnih procesa održivog razvoja“.

Misija Centra će biti usklađena s konkretnim potrebama Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana, uz poseban akcenat na održivom turizmu, održivoj energiji (uključujući energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije), upravljanju resursima i ekosistemu, kao i na prilagođavanju na klimatske promjene i sigurnost životne sredine.

G. Rastislav Vrbenski, stalni koordinator UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori je prenio da će Centar imati punu podršku UNDP i njegove glavne administratorke gđe Helen Klark. „Kao što vam je poznato, nakon samita u Riju su UNDP i Vlada Brazila osnovali Globalni centar za održivi razvoj. Veze između Crne Gore i Rio centra, u sklopu globalne mreže, otvoriće ogromne mogućnosti za razmjenu iskustava, znanja, prakse i unapređenje partnerstva. Nadamo se da ćemo uz podršku EU postati jedna od važnih tačaka u ovoj mreži“, rekao je g. Vrbenski.

Gđa Jelena Janjušević, direktorka Centra, u svom izlaganju o budućim aktivnostima, takođe je dala informacije o finansijama: „Za 2014. godinu budžet Centra iznosi 3,1 miliona američkih dolara. Najveći dio ovih sredstava u iznosu od 1,3 miliona biće namijenjen rukovođenju resursima, dok se za portfolio koji se odnosi na održivu energiju planira 800.000 dolara, a 560.000 za turizam. Ukupni budžet u sljedeće četiri godine premašiće 6,5 miliona dolara“.

Centar počinje s radom kao program koji će zajednički sprovoditi Vlada Crne Gore i UNDP, kroz transformaciju sektora Kancelarije UNDP u Crnoj Gori za ekonomiju i životnu sredinu. U ovom smislu, jedna od ključnih aktivnosti tokom 2014. godine odnosi se na definisanje pravnog okvira i statusa Centra. Glavne funkcije Centra definisane su kao: (i) Povezivanje globalnih i regionalnih procesa s nacionalnim odgovorom ; (ii) Primijenjena istraživanja, analize i kreiranje politika zasnovano na dokazima; (iii) Djelovanje kao most između nauke i politike; (iv) Inovacije za održivi razvoj; (v) Upravljanje znanjem, unapređenje javnog zastupanja i partnersatva i (vi) Sprovođenje projekata.