Agencije UN u Crnoj Gori pod jednim krovom

10.03.2014.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i zamjenik Generalnog sekretara UN Jan Elijason svečano su otvorili Eko zgradu Ujedinjenih nacija, prvu takve vrste u regionu. U zgradi će, pod jednim krovom, UNDP, UNICEF, UNHCR i IOM zajedno raditi u okviru koncepta „Djelujući kao jedan“.

Jednospratna, takozvana ,,pametna zgrada’’ objedinjuje energtski efikasnu, ekološku tehnologiju i moderan dizajn, i prikladno se uklapa u gradski ambijent između dva mosta na rijeci Morači.
 
U obraćanju gostima prilikom otvaranja zgrade, predsjednik Vujanović je naglasio njenu jedinstvenost. „Osim što se nalazi na izvrsnoj poziciji na obali rijeke Morače, ova zgrada sa svojim jedinstvenim ekološkim i energetskim profilom je u potpunosti održiva, što u potpunosti odražava rad Ujedinjenih nacija. Siguran sam da će u njoj rad tima UN u našoj zemlji biti još efikasniji“, kazao je predsjednik Vujanović i naglasio vrijednost partnerstva između Crne Gore i UN.  

Predsjednik Vujanović se posebno zahvalio inicijatorima ideje o izgradnji eko zgrade UN – bivšem ministru vanjskih poslova Crne Gore Miodragu Vlahoviću, bivšem v.d. stalnog koordinatora Sistema UN u Crnoj Gori Garetu Tankosiću Keliju i bivšem ambasadoru Austrije Gerhardu Jandlu.

Zamjenik Generalnog sekretara UN Jan Elijason, koji je u posjetu Crnoj Gori došao naročito povodom otvaranja Eko zgrade UN, naglasio je dva glavna stuba ove inicijative.

„Prvi stub je opredjeljenje Crne Gore da bude ekološka država, što je definisano Ustavom, a Eko zgrada jasno pokazuje predanost ove zemlje održivom razvoju.Drugi stub je opredjeljenje Ujedinjenih nacija da osigura podršku Crnoj Gori u njenim naporima za unapređenje kvaliteta života svojih građana i proširenje mogućnosti za njih“, naglasio je Elijason.

Eko zgradu UN u Podgorici su projektovali austrijski arhitekta Danijel Figenšu i arhitektonski biro King Šo iz Velike Britanije, a gradnju je koordinirala Direkcija za javne radove Crne Gore. Izgradnju je finansirala Vlada Crne Gore sa 3.5 miliona eura, a kamen temeljac su u septembru 2010. godine položili predsjedavajuća Grupe za razvoj Ujedinjenih nacija Helen Klark i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Zamjenik Generalnog sekretara UN Jan Elijason je izrazio zahvalnost Vladi Crne Gore za finansiranje izgradnje zgrade i Opštini Podgorica za dodjelu zemljišta, ali i svim ostalima koji su doprinijeli ovom poduhvatu koji „će otvoriti nove horizonte“.

„Uopšte ne sumnjam da će ova kuća unaprijediti prijateljske veze i saradnju između Crne Gore i Ujedinjenih nacija, i da će služiti kao glavno mjesto za stvaranje novih, inovativnih ideja za dalji razvoj zemlje.

Koncept Eko zgrade UN u potpunosti je u skladu sa zajedničkim opredjeljenjem Vlade Crne Gore i Sistema UN da rade pod reformskom agendom UN pod nazivom „Djelujući kao jedan“ (Delivering As One), kroz koju agencije UN u zemlji teže da koherentno rade na unapređenju ljudskih prava i razvoja zemlje. Kao znak pune posvećenosti partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama, Vlada je timu UN u zemlji velikodušno ustupila Eko zgradu na korišćenje dok god su agencije Ujedinjenih nacija fizički prisutne u Crnoj Gori.