Partner UNDP- konsultantska kuća Arup dobila nagradu britanskog lista Gardijan za istraživanje u Crnoj Gori

16.05.2014.

Naš projekat iz oblasti prevencije HIV/AIDS je dobio pohvale za smanjenje emisije ugljenika u sektoru zdravstva

Britanski list Gardijan (The Guardian) prepoznao je doprinos Programa prevencije HIV i tuberkuloze u oblasti smanjenja emisije ugljenika u sektoru zdravstva. Ovaj prorgam sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, a finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije (GFATM).

„Arup“, globalna kompanija koja zapošljava dizajnere, projektante, inženjere, konsultante i druge stručnjake iz tehničkih oblasti je dobila nagradu za „Održivi biznis godine“ koju je Gardijan dodijelio za 2014. godinu. Ovo prestižno priznanje se dodjeljuje za konsultantske usluge u izuzetnim projektima koji klijentu mogućavaju da inovativne ideje i njihov uticaj pretoči u inicijative vezane za održivost.

Među tri globalna projekta koje je Arup predao komisiji za ocjenjivanje, našlo se i inovativno istraživanje, urađeno u saradnji sa UNDP, kojim se mjerila i analizirala emisija ugljenika u programima prevencije HIV i tuberkuloze u Crnoj Gori i Tadžikistanu. Kao dio ove aktivnosti identifikovane su i oblasti za djelovanje u cilju ublažavanja klimatskih promjena.

„Ponosni smo što smo učestvovali u jednom od projekata koji je doprinio dobijanju ove prestižne nagrade“ kazala je Džihan Sultanoglu, pomoćnica administratorke UNDP i direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država. „UNDP je u svom radu i sprovođenju aktivnosti posvećen smanjenju emisije ugljenika. Naše partnerstvo sa Arupom i rezultati ovog istraživanja će značajno doprinijeti ostvarenju takvog cilja.“

***
UNDP pruža podršku državama u uvođenju ekoloških standarda u svoje ekonomije i smanjenju emisije ugljenika, ali takođe je aktivan u oblasti javnog zdravlja: UNDP je primarni primalac grantova Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije kojima se obezbjeđuju prevencija i njega u iznosu od 1,6 milijardi dolara za milione ljudi koji žive sa HIV-om, tuberkulozom i malarijom u više od 25 zemalja.

Kao važan činilac u oblasti javnog zdravlja, UNDP želi da postavi dobar primjer i analizira kako aktivnosti koje se sprovode u zdravstvenom sistemu doprinose klimatskim promjenama kroz emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Sljedeći logičan korak je traženje načina da se umanji emisija ugljenika prilikom sprovođenja aktivnosti u oblasti zdravstva.

Upravo iz toga razloga je UNDP naručio studiju o projektima Globalnog fonda za HIV i tuberkulozu u Crnoj Gori i Tadžikistanu. U saradnji sa konsultantima iz Arupa, koristili smo standardne metode za izračunavanje emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i inovativne načine za njihovu primjenu, prvi put u jednom specifičnom kontekstu globalnog programa iz oblasti zdravstva.

Jedan od zaključaka izvještaja je da aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Unapređenje Nacionalnog odgovora na HIV/AIDS među populacijama u riziku u Crnoj Gori“ za rezultat imaju nisku emisiju ugljenika. Ovaj nalaz ukazuje na to da Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, kao organizacija za sprovođenje specifičnih inicijativa iz oblasti zdravlja, djeluje efikasno i isključivo u skladu sa nacionalnim i međunarodnim smjernicama, postojećim kapacitetima nacionalnog zdravstvenog sistema i procedurama i pravilima globalnih finansijskih institucija za oblast zdravlja, u ovom slučaju, Globalnog fonda.

Više informacija (na engleskom jeziku) naći ćete na:

Nagrada Gardijana za održivi biznis 2014

Arupov projekat za UNDP

Izvještaj: Emisija ugljenika za grantove Globalnog fonda iz oblasti HIV/AIDS i tuberkuloze koje UNDP sprovodi u Crnoj Gori i Tadžikistanu – Rezime izvještaja, 2013 – UNDP, Arup

Blog: Vodeći se primjerom: Uvođenje ekoloških standarda u sektor zdravstva – 29. novembar 2013, pišu dr Kristof Hamelman, Džon Mekoli i Ana Bolens

Prezentacija: Globalno konsultovanje o ekološkom procesu nabavki u sektoru zdravstva, dr Kristof Hamelman, Ljekovi i životna sredina – načini za djelovanje, Ženeva, Švajcarska, 9. april 2014.

Prezentacija: Uvođenje ekoloških standarda u sektor zdravstva – Inicijative za globalno zdravlje i klimatske promjene, dr Kristof Hamelman, Drugi sastanak radne grupe o klimatskim promjenama i zdravlju, Evropska inicijativa za zdravlje životnu sredinu, Bon, Njemačka, 9. Decembar 2013.


Kontakti za dodatne informacije:

Kontakt za medije (Njujork):
Dylan Lowthian, Kancelarija UNDP za komunikacije, tel. +1 212-906-5516 dylan.lowthian@undp.org

Kontakt za tehničke informacije (Istanbul):

Dr. Christoph Hamelmann, Vođa regionalnog tima za HIV, zdravlje i razvoj, Regionalni centar UNDP za Evropu i centralnu Aziju christoph.hamelmann@undp.org