Beautiful Cetinje: Parkovima udahnuti novi život

09.06.2014.

Cetinje je istorijska i počasna prijestonica Crne Gore i zvanična rezidencija predsjednika države. Zbog svoje bogate kulturne i prirodne baštine ovaj živopisni gradić spada u jednu od glavnih turističkih atrakcija u zemlji. U cilju podrške ekonomskoj revitalizaciji grada, UNDP kroz Centar za održivi razvoj sprovodi projekat Beautiful Cetinje – koji je fokusiran na urbanu rekonstrukciju kulturne baštine uz primjenu mjera energetske efikasnosti.

Nakon rekonstrukcije glavnog trga i najvažnijih ulica, adaptacije niza objekata od istorijskog i kulturnog značaja, projektni tim sada ide korak dalje kako bi Cetinje učinili još ljepšim. Naime, sada tražimo rješenje za obnovu i unapređenje dva glavna parka. UNDP je s tim ciljem angažovao lokalnu kompaniju koja je izradila idejni projekat rekonstrukcije Njegoševog parka i parka 13. juli.

Vizija ovog projekta je da se stvori okruženje pogodno za rekreaciju, relaksaciju, igru i aktivnosti za sve uzraste - starije, odrasle, djecu i mlade. Cilj je da se sačuva i unaprijedi prirodno i izgrađeno okruženje, istorijski pejzaž i biodiverzitet parkova, u korist posjetilaca svih uzrasta, kao i za buduće generacije. Dizajn predviđa mjere sanacije i očuvanja, oživljavanje i uređenje zelenila, sadnju novih bašti, ali i uvođenje novih usluga i prostora, kao što su: teniski i košarki teren, šahovsko polje, klizalište, vinarija, prostori za izložbe na otvorenom, slikarske radionice i kurseve fotografije, književni kutak, pozornica, lutkarsko pozorište, solarni panel "Strawberry" drvo za napajanje mobilnih telefona i wi-fi mreže, parking za bicikle, itd. Takođe je važno napomenuti da će pristup svim sadržajima i uslugama biti prilagođen osobama sa invaliditetom.