Poštuj život, vrati oružje!

24.06.2015.

Da li ste svjesni opasnosti koje držanje i nošenje oružja mogu izazvati u svakodnevnom životu?

Da li ste se ikad zapitali koliki je broj smrtnih slučajeva prouzrokovanih upotrebom oružja i kako se takve posljedice mogu izbjeći? Zabrinjavajući statistički podaci ukazuju na to da su dvije trećine svih ubistava i pokušaja ubistva u Crnoj Gori izvršeni vatrenim oružjem. Uz to, u poslednje dvije godine, 75 ljudi u našoj zemlji izvršilo je samoubistvo upotrebom vatrenog oružja. Ako uzmemo u obzir i broj povreda prouzrokovanih upotrebom oružja, onda je više nego očigledno da je potrebno što prije rješavati ovaj problem.

Rješavanje problema nelegalnog oružja i viška municije je pitanje od izuzetnog značaja s obzirom da se tiče bezbjednosti građana. Svaki vraćeni komad oružja može potzencijalno da znači spašeni život! S tim u vidu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa UNDP, OEBS i NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT), uz podršku Evropske unije i Njemačke ambasade, pokrenulo je kampanju pod nazivom „Poštuj život, vrati oružje“. Ovom kampanjom, zajednčki apelujemo na građane Crne Gore da predaju oružje u nelegalnom posjedu ili da ga registruju.

Besplatne linije: 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT)

“Nedavno usvojeni Zakon o oružju, koji uključuje i klauzulu o amenstiji, pruža mogućnost građanima Crne Gore da predaju oružje u nelegalnom posjedu ili da ga registruju, bez zakonskih posljedica i pitanja o porijeklu. Na ovaj način, Vlada pravi korak naprijed u smislu poboljšanja bezbjednosti građana. Ovo je kampanja cijelog društva i svi mi,, kao pojedinci i predstavnici institucija, imamo svu ulogu u tome,” rekao je Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova na konferenciji za medije, organizovanoj povodom početka kampanje.

Evropska unija je obezbijedila finansijsku podršku za ovu kampanju Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kroz Centar za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC, tzv. projekat EUSAC).

Poštovanje života i poštovanje ljudskog dostojanstva predstavljaju osnovne vrijednosti Evropske unije, izjavio je Mitja Drobnič, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. “Upravo zato sam izuzetno zadovoljan činjenicom da ova kampanja nosi naziv 'Poštuj život, vrati oružje',” objasnio je Drobnič.

Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori istakla je da “smo svi svjesni da je oružje dio tradicije i nasljeđa, ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim zemljama regiona, ali je ipak neophodno da shvatimo da moramo mijenjati ustaljene navike koje imaju negativne posljedice po pojedince, porodicu i cjelokupno društvo.”

Oružje ne poznaje granice, pa je zato regionalna saradnja naročito značajna. Jedan od primjera ovakve saradnje je i kampanja “Poštuj život, vrati oružje”, u kojoj UNDP koristi znanja i iskustva stečena u okviru svojih kancelarija u regionu i SEESAC programa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje su slične inicijative uspješno sprovedene”.

Janina Hrebičkova, šefica Misije OEBS u Crnoj Gori istakla je značaj aktivnog doprinosa građana ovoj kampanji: “Javnost ne treba samo da bude informisana o opasnostima koje upotreba oružja i municije prouzrokuje, već i da aktivno doprinosi smanjivanju ovakvih prijetnji u društvu“.

“Vjerujem da će ova inicijativa, kao odličan primjer saradnje, unaprijediti svijest građana i podići nivo odgovornosti kada su u pitanju zakonske procedure u vezi sa oružjem,” kazala je Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori.

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pojasnila je tri jednostavna koraka za predaju oružja:

1. Pozovite besplatne telefonske linije 122 ili 080 888 888

2. Informišite operatere o tačnoj lokaciji gdje se oružje nalazi. Nećete biti pitani o porijeklu oružja, niti izloženi bilo kakvim pravnim posljedicama.

3. Dobćete detaljna uputstva o tome šta da radite. Oružje ne nosite sa sobom jer je to opasno i zakonom kažnjivo. Oružje i municijiu preuzeće službena lica na mjestu gdje se ono nalazi.

Poštuj život, vrati oružje!