Crna Gora postaje mjesto okupljanja mladih diplomata

10.07.2015.

Ljetnja škola za mlade diplomate “Gavro Vuković“ stavlja Crnu Goru na globalnu diplomatsku mapu već osmu godinu zaredom! Sa mrežom od preko 300 mladih diplomata i predavača iz preko 50 zemalja koji su učestvovali u radu škole prethodnih sedam godina, Crna Gora postepeno postaje centar moderne diplomatije, prepoznatljiv širom svijeta.

Škola je rezultat kontinuirane posvećenosti i partnerstva Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, UNDP i Programa za razvoj kapaciteta. Ove godine, opština Berane i prijestonica Cetinje bili su domaćini osme Ljetnje škole i ugostili mlade diplomate iz cijelog svijeta.

Osma ljetnja škola za mlade diplomate posvećena je globalnim bezbjednosnim izazovima. Ovo je bila dobra prilika da se razgovara o principima moderne diplomatije u različitim kontekstima, što je vrlo aktuelna tema s obzirom na značaj upravljanja izazovima u međunarodnoj politici, koja se rapidno mijenja. Diplomatija, poput bezbjednosti, ne postoji u vakuumu. Ona se stalno mijenja i ide u korak sa vremenom. Obim izazova globalnoj bezbjednosti se kreće od tradicionalnih odbrambenih faktora i problema konflikta do mnogo širih pitanja poput borbe za resurse, klimatskih promjena, migracije, političkog i religijskog ekstremizma. Čini se da se tradicionalna diplomatija mora postepeno prilagoditi u cilju adekvatnog odgovora na široki spektar nadolazećih pitanja. Stoga, efikasne institucije nadležne za spoljne poslove stiču novu, nezamjenjivu ulogu u obezbjeđivanju i održavanju bezbjednosti.

To je i naglašeno na počektu ovogodišnje ljetnje škole: „U modernim vremenima, diplomatija je najjači mehanizam za prevazilaženje izazova koje mi, kao društvo, srijećemo na svakodnevnoj bazi. Svi izazovi i rizici sa kojima se suočavamo danas moraju biti tretirani kroz kombinaciju različitih pristupa, novih metoda, uz hrabrost i viziju. Moderna, efikasna, kreativna i slobodna diplomatija igra veoma važnu ulogu u ostvarenju ovih ciljeva“, rekao je Vladimir Radulović, državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pitanje ljudske bezbjednosti je visoko pozicionirano na agendi UNDP. Sanja Bojanić, šefica Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori je naglasila da bezbjednost ljudi ne podrazumijeva samo odsustvo nasilja. „Za nas u UNDP, ljudska bezbjednost je od naročitog značaja, s obzirom da samo bezbjednosne politike koje su orijentisane na ljude mogu adekvatno da podrže razvoj. Ljudska bezbjednost znači zaštitu osnovnih ljudskih sloboda i obuhvata oblasti demokratskog upravljanja, unapređenja zdravstvene zaštite i obrazovanja, koji direktno utiču na poboljšanje kvaliteta ljudskog života. Agencije Ujedinjenih nacija širom svijeta rade na tome da se ovi koncepti ostvare i postanu održiva svakodnevna praksa.“

Dragoslav Šćekić, gradonačelnik Berana, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je opština Berane jedan od domaćina ovako značajnog događaja. On je ohrabrio mlade diplomate da preuzmu značajnu ulogu u obezbijeđivanju stabilnosti u svijetu: „Duboko sam ubijeđen da će mlade diplomate, zahvaljujući znanju i vještinama stečenim u ovoj školi, biti sposobni da se suoče sa budućim izazovima sa strpljenjem, diplomatskim umijećem i predanošću.“

Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ može se pohvaliti činjenicom da je prepoznata od strane eminentnih predstavnika međunarodne diplomatije, poput Ban Ki-muna, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Baraka Obame, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Hilari Klinton, bivše američke državne sekretarke, kao i ministara spoljnih poslova Kanade, Italije i Austrije, i mnogih drugih.

Škola takođe odaje počast crnogorskoj istoriji i tradiciji, noseći ime vojvode Gavra Vukovića, jednog od osnivača savremene crnogorske diplomatije i diplomatske prakse, koji je bio ministar inostranih djela od 1899. do 1905. Ovo okupljanje je bila izuzetna prilika za mlade diplomate da se upoznaju sa istorijom, kulturom i spoljnopolitičkim prioritetima zemalja učesnica, kao i da uspostave prijateljstva i preduslove za buduću saradnju.