Spaljivanjem 857 komada oružja obilježen Međunarodni dan uništavanja oružja

09.07.2015.

Spaljivanjem 857 komada i 188 djelova lakog oružja u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću, Crna Gora je obilježila 9. jul, Međunarodni dan uništavanja oružja. Uništavanje oružja je organizovalo Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi).

Ovim događajem Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana. Događaj je podžala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS).

Međunarodni dan uništavanja oružja je dan kada se svijet podsjeća na opasnost koju višak oružja, nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost. Širenje lakog i malokalibarskog oružja i dalje utiče na bezbjednost Zapadnog Balkana. Kako bi se ograničilo širenje nelegalnog lakog oružja, UNDP/SEESAC od 2002. godine pružaju podršku partnerima na svim nivoima u regionu.

Uništeno je pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju Poštuj život, vrati oružje koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi zajedno sa UNDP, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, Centrom za demokratsku tranziciju, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke u Podgorici.

Ciljevi kampanje su jačanje svijesti o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja, smanjenje broja nelegalnog oružja u posjedu građana te njihovo informisanje o novinama u Zakonu.

Procedura za vraćanje oružja je jednostavna – u tri koraka – pozovi, prijavi i predaj oružje. Naime, građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu. Važno je istaći da građani oružje ne donose sami.

Podsjećamo da je nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, te da nekažnjivost za vraćanje oružja važi samo ukoliko se građanin na to dobrovoljno opredijeli. Ukoliko policija u toku svojih aktivnosti pronađe oružje u ilegalnom posjedu, protiv građanina kod kojeg je oružje pronađeno biće podnijeta krivična prijava.

Takođe, Zakon o oružju je predvidio mogućnost legalizacije nelegalnog oružja. Informacije o načinu legalizacije građanin može dobiti na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.me ili u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove u svom gradu. Dok dobrovoljna predaja nelegalnog oružja nije vremenski ograničena, legalizacija jeste i omogućena je samo do marta 2017. godine.
 
Takođe, s obzirom na to da je velikom broju građana isteklo važenje oružnog lista, dužni su da pribave novi. Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u skladu sa članom 24 Zakona o oružju, odredilo novi rok i ovih dana će građanima kojima je isteklo važenje oružnog lista biti upućeni pozivi da zahtjev za izdavanje isprave o oružju podnesu do 31. decembra ove godine. Ukoliko neko od građana iz opravdanih razloga ne može u ovom roku ispuniti zakonsku obavezu, dužan je da od MUP-a zatraži novi rok. Ako vlasnik oružja ne postupi na način i u navedenim rokovima, oružje će biti oduzeto.