Evropska nedjelja mobilnosti od 16 - 22. septembra

15.09.2016.

Evropska nedjelja mobilnosti je godišnja kampanja o održivoj urbanoj mobilnosti, koja se organizuje uz političku i finansijsku podršku Generalnog direktorata Evropske komisije za mobilnost i transport.

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je od ove godine nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori  uz podršku EU Info centra, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom ekonomije, NVO Biciklo.me, Glavnim gradom Podgorica, drugim opštinama i partnerima i nevladinim organizacijama u Crnoj Gori.

Cilj kampanje, koja traje od 16 - 22. septembra svake godine, jeste da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu ljude da koriste alternativne načine prevoza.

Nedjelja mobilnosti završava se Danom bez automobila  22. septembra, kada svi gradovi koji učestvuju u ovoj kampanji pojedine ulice zatvore za automobile i rezervišu samo za pješake, bicikliste i javni prevoz, bilo djelimično ili tokom cijelog dana. Ostavljanjem automobila kod kuće, vožnjom bicikla, hodanjem i korištenjem javnog prevoza, život u gradu možemo učiniti zdravijim, sigurnijim i ugodnijim. Svi smo odgovorni za našu mobilnost i životnu sredinu.

Evropska nedjelja mobilnosti pruža priliku za razmatranje konkretnih rješenja za izazove kao što su zagađenje vazduha i buka, saobraćajne gužve, saobraćajne nesreće i zdravstveni problemi prouzrokovani ovim pojavama. Na ovaj način, učesnici podstiču sugrađane da organizuju aktivnosti s ciljem unapređenja svijesti o značaju životne sredine, pronalaženja inovativnih rješenja za smanjenje upotrebe automobila i emisije štetnih gasova, testiranja novih tehnologija i uvođenja trajnih mjera koje će poboljšati održivost saobraćaja u gradovima.

PAMETAN I ODRŽIV GRADSKI PREVOZ

Studije pokazuju da gradovi koji promovišu održivi transport imaju značajnu budžetsku prednost u odnosu na one koji favorizuju upotrebu privatnih motornih vozila. Oni koji putuju koristeći aktivne načine transporta, kao što su hodanje i vožnja bicikla, ne samo da su produktivniji na poslu, već su zdraviji i u boljoj kondiciji, dok djeca koja pješače ili voze biciklo do škole ostvaruju bolje rezultate u školi.

Koristi od održivog transporta nisu samo zdravstvene. Vrijednost imovine u gradovima s dobrom biciklističkom infrastrukturom i efikasnim javnim prevozom je obično veća.

I privatni sektor ima koristi od održivog transporta. Izvještaji ukazuju na porast u trgovini do 40 % u pješačkim zonama.

Sa stanovišta vlada, ulaganja u infrastrukturu za aktivno putovanje, podsticanje građana da koriste javni prevoz kako bi se smanjile saobraćajne gužve, i da što češće koriste bicikla kao prevozno sredstvo, vode ka uštedi javnih sredstava i jačanju lokalne privrede.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti širom Crne Gore organizuju se brojne manifestacije kojima gradovi, organizacije i svi učesnici nastoje da daju svoj doprinos zaštiti životne sredine.

Pozivamo vas da se i vi uključite i date svoj doprinos ovoj inicijativi, tako što ćete od 16 - 22. septembra na posao ili u školu odlaziti biciklom ili pješke, kao i da podstaknete svoje prijatelje, porodicu i kolege da koriste javni prevoz.

Podržite promjenu ponašanja koja podstiče pametniji način kretanja! Za više informacija posjetite http://www.mobilityweek.eu/

Pametna mobilnost. Jaka ekonomija

Contact information

Radica Zekovic Nikolic, Project Coordinator - Awareness Raising and Communications, Centre for Sustainable Development

Tel: +382 20 447 493, Cell:+382 69 90 00 00, E-mail: radica.zekovic@undp.org