Kvote ne smiju biti samo broj

26.05.2017.

Druga generacija trenerica za rodnu ravnopravnost u politici: kvote ne smiju biti samo broj Foto: Marko Ilic/PR Centar

Podgorica, 26. maj 2017. godine – Danas je u Eko zgradi Ujedinjenih nacija upriličeno svečano uručenje sertifikata predstavnicama parlamentarnih političkih partija koje su stekle zvanje trenerica za rodnu ravnopravnost. Događaj je organizovan u okviru programa „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti IPA 2014“, koji zajednički sprovode Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

„U Crnoj Gori nije dovoljno da, samo na papiru, budu određene kvote zastupljenosti žena u parlamentu i da zakonom bude obezbijeđena rodna ravnopravnost“, poručio je ovom prilikom predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović. On je ocijenio je da se ovakvim programima osnažuje cjelokupna zajednica i stvaraju uslovi da interesi više od polovine crnogorskog stanovništva budu adekvatno artikulisani. „Neophodno je da promocijom pravih vrijednosti, obrazovanjem, ali i ekonomskim osnaživanjem žena svakodnevno doprinosimo promjeni mentalitetskog odnosa prema njihovoj ulozi i zastupljenosti u određenim profesijama“, zaključio je Brajović.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka ocijenio je da je položaj žena u crnogorskom društvu puno bolji nego što je bio, ali daleko od onoga kakav bi trebalo da bude. „Imamo mnogo pozitivnih rezultata i pomaka u tom smjeru, ali ne smijemo se zadovoljni time, jer žene u Crnoj Gori zaslužuju više prostora – da iskažu svoju kreativnost i svoju smjelost u politici. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa UNDP i EU, iskreno i bezrezervno će se zalagati za postizanje tog cilja, kako u politici, tako i u svim ostalim sferama života“, istakao je Zenka.

Stalna predstavnica UNDP i stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni kazala je da je cilj ovog edukativnog programa da doprinese boljem razumijevanju rodne ravnopravnosti i značaja učešća žena u javnom životu i odlučivanju unutar političkih partija. „Kroz niz obuka koje su sprovedene u protekloj godini, 16 predstavnica političkih partija unaprijedilo je svoje vještine i znanja o ulozi, pravima i doprinosu žena u politici. One će ta znanja nastaviti da prenose dalje“, navela je Mekluni. Ona je istakla da političke partije, kao značajni nosioci društvene moći, imaju posebnu odgovornost, te da je izuzetno  važno da se lideri partija aktivno uključe u rješavanje ovog pitanja, istakla je Mekluni.

Šefica sektora za politiku, ervopske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Plamena Halačeva kazala je da prošlogodišnji parlamentarni izbori nisu prevazišli rodni jaz u politici i pored kvota koje su uvedene u tu svrhu. Još uvijek nema žene među liderima političkih partija i veoma ih je malo u rukovodećim strukturama. Pored malog porasta broja poslanica u parlamentu, one i dalje čine manje od jedne četvrtine ukupnog broja, dok je broj ministarki u Vladi ostao nepromijenjen“, istakla je Halačeva. Prema njenim riječima, rodni balans i sposobnost nisu u suprotnosti. „Moguće je ostvariti i jedno i drugo, uz adekvatne instrumente. Ova obuka je upravo jedan od takvih instrumenata.“, poručila je Halačeva.

 

Predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak kazala je da žene žele, ravnopravno sa muškarcima, da dosegnu ciljeve održivog razvoja. „Da 2030. godine kažemo da je crnogorsko društvo iskoristilo sve svoje kapacitete, i ženske i muške, jer znanje i umjeće, leži podjednako i kod žena i kod muškaraca. Vjerujem da ćemo mnogo prije 2030. godine moći da se pohvalimo da smo uspjeli i da smo došli do toga da se cijeni žensko znanje i umijeće“, istakla je Drobnjak.

Menadžerka programa za rodnu ravnopravnost u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Kaća Đuričković poručila je da će programski fokus UNDP biti usmjeren na dalju edukaciju unutar političkih partija, ali i na stvaranje jakih i odgovornih institucija u državi u kojoj ravnopravnost treba da se živi de facto, ne samo de jure. „Vjerujemo da će lideri političkih partija i institucija biti tu da podrže te procese. Od posebnog značaja je proces političkog udruživanja žena i formiranje ženske političke mreže koja je u povoju“, istakla je Đuričković, najavljući prvi sastanak te mreže koji će biti održan danas.

Trenerica za rodnu ravnopravnost Jelena Božović kazala je da primjećuje napredak koji je postigla u svojoj partiji više tokom ove jedne godine, nego nekoliko prethodnih godina, kada je rezultate postizala bez ove pomoći i osnaživanja. „Nadam se da će tako biti i ubuduće. Vjerujem da ćemo nastaviti da osnažujemo jedna drugu i ubuduće, da se potrudimo i nastojimo da više žena uključimo u politiku i političke procese, i da ćemo na taj način kreirati bolje politike za našu zajednicu i društvo uopšte“, navela je Božović.

Trenerica za rodnu ravnopravnost, Marija Blagojević smatra da je ova obuka doprinijela ne samo njenom poltitičkom angažmanu, nego i svih trenerica koje su bile uključene u program. „Dugoročno, ova obuka nije nešto što treba da bude lično vezano za nas, nego je nešto što treba da ima širi uticaj s obzirom da je naša obaveza da nakon ove obuke širimo znanje kroz partije, kako bismo koleginice i kolege upoznali na koji način možemo da unaprijedimo položaj žena unutar partije i u cijelom crnogorskom društvu“, kazala je Blagojević.

Podsjećamo da je danas sertifikovana druga generacija trenerica, koju čini 16 predstavnica političkih partija, dok je u prethodnom ciklusu obuka sertifikovano 18 trenerica, tako da da ova mreža iz godine u godinu postaje sve jača.

*      *      *

Za dodatne informacije molimo Vas da se obratite:

Ivani Vujović, savjetnici za odnose s javnošću, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori

Tel: +382 20 44 74 41, Mob: 069 681 222, E-mail: ivana.vujovic@undp.org

Sanji Žugić, šefici kabineta ministra, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Tel:+ 382 20 234 193; Mob: + 382 69 160 903, E-mail: kabinet@mmp.gov.me

Stefanu Vukotiću, savjetniku za medije i informisanje, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Tel: +382 (0) 20 444 600, Mob.: +382 67 673 422, E-mail: stefan.vukotic@eeas.europa.eu