Kontrola tuberkuloze u Crnoj Gori

Pravilno dijagnostikovanje, liječenje i nadzor se ne može sprovesti bez odgovarajuće opreme u laboratorijama.

Kako da ideš dalje kad si konstantno izolovan/a od voljenih, kada izgubiš posao, prijatelje, i kad se svakodnevno suočavaš sa diskriminacijom u svojoj zajednici? Ovo su samo neka od brojnih pitanja o kojima lica oboljela od tuberkuloze (TB) razmišljaju čak i danas – 127 godina nakon prve dijagnoze ove bolesti.

Logično bi bilo misliti da je uz sve raspoložive ljekove, tehnološki napredak i povećanu mobilnost, odgovarajuće liječenje odmah dostupno širom svijeta. Nažalost, još uvijek smo daleko od saosjećanja, tolerancije i dovoljne rasprostranjenosti sredstava neophodnih za liječenje ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Izdvajamo

  • Od 2007.-2012. godine Kancelarija UNDP u Crnoj Gori je sprovela 1,3 miliona vrijedan Program za uspostavljanje i sprovođenje visokokvalitetnog programa kontrole tuberkuloze koji je finansirao Globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije (GFATM).
  • Formiranjem programa za direktno opservirane terapije pokriveno je 100% stanovništva. Program uključuje 20 renoviranih bolničkih soba za pacijente oboljele od tuberkuloze, novu laboratoriju sa novim rendgen aparatom za dijagnostifikovanje, digitalizaciju postojećeg rendgen uređaja sa adekvatno obučenim osobljem, novi softver za registrovanje bolesnika u skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije i novu opremu za osoblje koje nadzire sprovođenje terapije nad pacijentima oboljelim od tuberkuloze.
  • Više od 2000 pojedinaca – pacijenti i članovi njihovih porodica, mladi ljudi, socijalni radnici i medicinski stručnjaci – edukovano je o tuberkulozi i pitanjima vezanim za tuberkulozu.
  • Više od 10 000 pojedinaca pod rizikom prošlo je kroz medicinske pretrage za bolje određivanje simptoma tuberkuloze, koje će se u budućnosti koristiti kao znakovi upozorenja za potencijalne slučajeve tuberkuloze.

Mnogi od 9 miliona oboljelih osoba i dalje se suočavaju sa oštrom diskriminacijom i, što je najgore, sa nedostatkom medicinskog liječenja (što rezultira smrću 50% onih koji nijesu imali adekvatnu njegu).

U svjetlu vrlo sporne borbe protiv tuberkuloze na globalnom nivou, napori male Crne Gore sa populacijom manjom od 630 000 stanovnika mogu se smatrati prilično uspješnim i stabilnim – pogotovu u posljednjih nekoliko godina, tokom kojih broj slučajeva tuberkuloze stalno opada.

Neki od ovih pozitivnih rezultata odražavaju učinak programa koji je UNDP sprovodio od 2007. do 2012. godine, stvorenog da pomogne crnogorskim ljekarima u izgradnji sistema zdravstvene zaštite kroz koji će se vršiti prevencija, dijagnostikovanje i liječenje tuberkuloze.

Jedna od stvari koje su realizovane tokom petogodišnjeg, 1,3 miliona vrijednog Programa za uspostavljanje i sprovođenje visokokvalitetnog programa kontrole tuberkuloze koji je finansirao Globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije (GFATM), bila je formiranje programa za direktno opservirane terapije koji je pokrivao 100% stanovništva.

Mobilni timovi, obezbijeđeni sa nekoliko vozila, sada pomažu u nadzoru stanja inficiranih lica širom regiona koja koriste kućnu medicinsku njegu. Novouspostavljena elektronska baza podataka smještena u Brezoviku, u kojoj je smješten registar pacijenata, takođe pomaže u organizaciji i izvršenju programa kontrole.

Zahvaljujući pojavi i širenju informacionih tehnologija, podaci koji se odnose na ostvareni napredak u borbi protiv tuberkuloze mogu se brzo slati dalje. Administratori programa dobijene informacije prosljeđuju medicinskim stručnjacima, uključujući medicinske sestre i laboratorijske tehničare.

Pravilno dijagnostikovanje, liječenje i nadzor se ne može sprovesti bez odgovarajuće opreme u laboratorijama. Zato je program takođe usmjeren i na obezbjeđivanje novih laboratorijskih aparata za Nacionalnu referentnu laboratoriju i zaštitne opreme za zaposlene. Laboratorijski tehničari su takođe imali koristi od obuke za nove IT uređaje koji im omogućavaju djelotvorniju i efikasniju kontrolu bolesti.

“Dalje unapređenje opreme uključuje i 20 renoviranih bolničkih soba za pacijente sa tuberkulozom, novu laboratoriju sa novim rendgen aparatom za dijagnostifikovanje, digitalizaciju postojećeg rendgen uređaja sa adekvatno obučenim osobljem, novi softver za registrovanje bolesnika u skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije i novu opremu za osoblje koje nadzire sprovođenje terapije nad pacijentima oboljelim od tuberkuloze” – objasnio je Milan Janković, bivši menadžer projekta UNDP za kontrolu tuberkuloze.

Pored obezbjeđenja opreme, obuka i edukacija više od 800 zdravstvenih stručnjaka i socijalnih radnika je prioritet u dugogodišnjoj borbi programa protiv tuberkuloze.

U saradnji sa nevladinom organizacijom “Cazas”, brojni stručnjaci, uključujući ljekare, medicinske sestre i socijalne radnike, obučeni su da se bolje nose sa bolešću u smislu prevencije, dijagnostike i liječenja. Zapravo, 50% svih ljekara iz zemlje koji su učestvovali u ovom programu obuke bili su toliko impresionirani načinom na koji je ona osmišljena da su tražili pripremu sličnih sesija koje se tiču drugih respiratornih bolesti.

Poput brojnih pacijenata oboljelih od tuberkuloze širom svijeta, i oni u Crnoj Gori se takođe suočavaju sa surovim odbacivanjem zbog njihovog stanja. Program kontrole tuberkuloze zemlje je stoga radio na eliminisanju društvene stigme tako što je sprovodio informativnu kampanju.

Više od 2000 ljudi – pacijenti i članovi njihovih porodica, mladi ljudi, socijalni radnici i medicinski stručnjaci – obučavani su o tuberkulozi i pitanjima vezanim za tuberkulozu. Podijeljene su i brošure širom zemlje, a program je od samog početka imao značajnu medijsku pažnju.

U pogledu prevencije i kontrole, grupama koje su smatrane rizičnim širom zemlje obezbijeđeno je nekoliko pregleda prenosivim rendgen uređajima (na čelu sa medicinski opremljenim “fluorobusom”). Pored toga, više od 10 000 pojedinaca pod rizikom prošlo je kroz medicinske pretrage za bolje određivanje simptoma tuberkuloze, koje će se u budućnosti koristiti kao znakovi upozorenja za potencijalne slučajeve tuberkuloze.

Ako bacimo pogled na sadašnje stanje zdravstvene zaštite u svijetu uvidjećemo rastuće troškove i, samim tim, smanjenu efikasnost i kvalitet medicinskih usluga. Kako se budžeti bolnica i laboratorija smanjuju, postaje izuzetno važno usredsrijediti se na bitke koje se sa sigurnošću mogu dobiti uz bolju organizaciju i distribuciju resursa. Uz malu pomoć, Crna Gora je radila upravo to, a rezultati su dosad bili pozitivni. Držeći tuberkulozu pod kontrolom, zdravstveni radnici zemlje su u mogućnosti da oslobode očajnički potrebne resurse za borbu protiv drugih brojnih bolesti.

 

 

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve