Više od 4.000 brucoša i brucoškinja upisalo je prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore, a od tog broja, čak 85% upisalo se online. Većina je iskoristila mogućnost da se na fakultet upiše brzo i jednostavno, putem sajta upisi.edu.me – bez čekanja u redovima i prikupljanja potrebnih dokumenata.

Imajući u vidu da proces odabira i upisa fakulteta, naročito u doba pandemije COVID-19, može biti stresan, UNDP je udružio snage sa domaćim i međunarodnim partnerima, kako bi dizajnirali potpuno automatizovanu elektronsku uslugu koja će brucošima olakšati prve korake ka visokom obrazovanju i budućim profesionalnim mogućnostima.

Platforma upisi.edu.me kreirana je u okviru projekta „E-usluge i digitalna infrastuktura kao odgovor na COVID-19“, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Elektronski upis smanjio je logističke i sistemske prepreke za upis, učinivši ga lakšim i pristupačnijim maturantima iz svih krajeva Crne Gore. Prilikom upisa maturanti nijesu morali da prilažu nikakva dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih ili svjedočanstva.

Procedura upisa je jednostavna: maturanti su u elektronskoj prijavi popunjavali osnovne podatke, upisivali svoju e-mail adresu, kao i fakultet na koji se prijavljuju. Nakon registracije i unosa jedinstvenog matičnog broja (JMB), osnovni podaci o kandidatu se preuzimaju iz informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, a o ocjenama i uspjehu tokom četiri razreda srednje škole povlače se iz registra Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ukupna reforma javne uprave u Crnoj Gori ima za cilj da upravu učini efikasnijom, transparentnijom i bližom građanima i privredi, a jedan od načina je korišćenje prednosti digitalne transformacije. UNDP će, kroz razvijanje niza digitalnih usluga za građane i preduzeća, nastaviti da podržava Crnu Goru na putu boljeg razumijevanja mogućnosti digitalizacije javnog sektora i promjene kulture poslovanja. Može jednostavnije – može online!

 

 

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve