Podgorica, 17. novembar 2020. godine - U cilju jačanja odgovornosti i transparentnosti u upravljanju javnim finansijama razvijen je novi informativni portal koji će građanima omogućiti lakši uvid u finansijske podatke lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Novi portal koji je dostupan na web adresi https://lokalnefinansije.me, doprinijeće premošćavanju informacijskog jaza koji često postoji između građana i lokalnih samouprava, kada su u pitanju lokalne javne finansije.

Portal koji je razvijen u saradnji Ministarstva finansija Crne Gore i kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke, doprinijeće unapređenju transparentnosti u upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou i služiti kao svojevrsna platforma za jednu vrstu monitoringa lokalnih budžeta u Crnoj Gori.

Pozivajući građane i građanke Crne Gore da posjete novi portal, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova kazala je da ‘’UNDP vjeruje da će ovaj portal doprinijeti transparentnijem i odgovornijem upravljanju javnim finansijama u Crnoj Gori. Takođe, se nadam da će pomoći građanima, organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim stranama da ostvare svoje pravo uvida u monitoring, planiranje, budžetiranje i izvršenje javnih finansija na lokalnom nivou. Očekujem da će ovaj značajni poduhvat otvoriti prostor za konstruktivan i otvoren dijalog između institutcija i građana o ekonomskim i društvenim prioritetima, koje ovi budžeti treba da podrže. Portal je dio šire podrške koju Vlada Republike Slovačke pruža na planu poboljšanja upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori’’, rekla je Gašparikova.

Nj. E. Ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori, Boris Gandel je veoma zadovoljan što projekat koji finansira Republika Slovačka, doprinosi poboljšanju transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim finansijama u Crnoj Gori.  Za ambasadora  Gandela ,,to je još jedan dokaz našeg iskrenog prijateljstva i partnerstva, a Slovačka podržava Crnu Goru od obnove njene državnosti. U mojoj zemlji smo nakon ,,Plišane revolucije’’, veoma mnogo učinili da bismo transformisali Slovačku u moderno demokratsko društvo. Transparentnost je bila jedan od osnovnih principa ovog procesa. Postojanje jasnih pravila i mogućnost kontrole njihovog sprovođenja – obavezni su u ovom pogledu. To se odnosi na sve sfere života - uključujući i finansije. Cijenimo napore svih uključenih strana i ponosan sam što je Ministarstvo finansija Republike Slovačke, zajedno sa Slovačkom, doprinijelo implementaciji ovog projekta. Budući da je transparentnost jedno od osnovnih načela Evropske unije, dozvolite mi da ovim putem čestitam Crnoj Gori što je učinila još jedan korak ka njenoj evropskoj budućnosti’’, zaključio je Gandel.

Kao novi alat, portal će omogućiti pravovremeno komuniciranje podataka na način koji je dostupan i relevantan za građane zainteresovane za javne finansije na lokalnom nivou. Finansijska stabilnost i održivost lokalnih samouprava, kao jedan od glavnih prioriteta Ministarstva finansija, ključan je preduslov za bolji kvalitet usluga i ukupnu perspektivu ekonomskog razvoja.

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, pri Ministarstvu finanisija Snežana Mugoša, istakla je da ,,portal predstavlja projekat vizuelizacije budžetskih podataka lokalnih finansija u Crnoj Gori, i urađen je s ciljem unapređenja transparentnosti javnih finansija na lokalnom nivou. Naime, sve jedinice lokalne samouprave su u obavezi da mjesečno izvještavaju Ministarstvo finansija, kao i da svoje kvartalne izvještaje objavljuju na svojim internet stranicama. Ovaj portal objedinjava sve podatke koji su dostupni na jednom mjestu, a  prikazani su na jednostavan i vizuelno prijemčiv način’’, zaključila je Mugoša.

Na portalu je dat pregled zbirnih podataka na nivou svih opština u Crnoj Gori koji uključuje primitke, izdatke, neizmirene obaveze i dugove od 2009. godine do 2019. godine. Osim toga, dat je detaljan uporedni pregled podataka na nivou svih opština u Crnoj Gori, koji uključuje pojedinačne budžetske stavke za isti period.

Portal je razvijen kroz UNDP projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, a podaci objavljeni na portalu ažuriraće se na godišnjem nivou.

 

Video:

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova

Nj. E. Ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori, Boris Gandel

Snežana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, MF

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve