Žene u prosjeku potroše 8 godina svog života na neplaćeni rad i njegu u domaćinstvu

Podgorica, 23. novembar 2020. godine –uticaj aktuelne pandemije koronavirusa na žene zasnovan je na duboko ukorijenjenim nejednakostima, socijalnim normama i nejednakim odnosima moći - pri čemu žene u prosjeku potroše 8 godina svog života na neplaćeni rad i njegu u domaćinstvu.

U novom Izvještaju UNDP u Crnoj Gori ,,Doprinos žena ekonomiji Crne Gore i neplaćeni rad u vrijeme COVID-19 pandemije”, koji je danas predstavljen na konferenciji za medije, razmotren je doprinos žena ekonomiji Crne Gore kao i neplaćeni rad i njega u vrijeme pandemije virusa Kovid-19, a date su i odgovarajuće projekcije njihove vrijednosti, u cilju boljeg razumevanja ranih i najizraženijih uticaja krize na žene.

Prema procjenama Izvještaja, rad žena u domenu neplaćenog rada i njege u domaćinstvu premašio je rad muškaraca za 92%. Novčana vrijednost takvog rada projektovana je na 122 miliona eura tokom tri mjeseca pandemije Covid-19, odnosno, od aprila do juna 2020. godine. Takođe, dok je 11% žena izjavilo da obično ne obavljaju nikakve poslove u kući, udio muškaraca koji su prijavili to isto iznosi 42%. Udio žena među novo-nezaposlenima dostigao je 56% u periodu od februara do juna. Kovid-19 je uticao i na ukupan pad neto zarada žena koji kumulativno iznosi 2.34 miliona eura na kraju juna, u poređenju sa krajem februara. Izvještaj pokazuje da je i prije pandemije, BDP po glavi stanovnika za žene dostigao samo 86% nacionalnog prosječnog BDP-a, u poređenju sa 114% koliko iznosi za muškarce.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova kazala je da ,,predložene strategije ekonomskog oporavka ne smiju da se oslanjaju na slijepu pretpostavku da će mjere imati iste pozitivne ishode i za žene i za muškarce, već   treba da se vode analizom njihovog  uticaja. Želim da naglasim, da predstojeći ekonomski oporavak od krize izavane virusom Kovid-19, pruža priliku svim društvima da redefinišu svoj dosadašnji razvoj i time daju kvalitet više svojim budućim strategijama oporavka. Obnovljeni ‘društveni ugovor’ prioritet mora dati socijalnoj pravdi i rodnoj ravnopravnost, kako bi izlazak iz krize bio brži i obuhvatio sve segmente društva’’, zaključila je Gašparikova.

Iako neplaćeni rad u zvaničnim politikama nije prepoznat, dakle nevidljiv je - procjenjuje se da je njegov doprinos nacionalnoj ekonomiji ogroman i da čini 15% BDP-a.

Autor izvještaja, ekonomista Miloš Vuković,  ukazao je na činjenicu ,,da iako sam virus ne diskriminiše, uticaji kovida-19 nisu rodno neutralni jer neposredne i dugoročne posledice pandemije posebno utiču na žene. Najveći je porast broja nezaposlenih žena u kategoriji od 31 do 40 godina starosti, dok kategorija nezaposlenih žena koje traže posao do godinu dana, bilježi porast od čak 38,7%. Ovi podaci ukazuju na činjenicu da je kriza imala naročito snažan uticaj na mlađe žene’’ kazao je Vuković.

Izveštaj daje niz preporuka koje bi doprinijele sistemskom rješavanju razlika između muškaraca i žena. Između ostalog, to uključuje blagovremenu proizvodnju i analizu podataka razvrstanih po polu, odnosno rodno senzitivnu analizu kako bi se osiguralo da paket državne pomoći ne povećava rodnu razliku i istinski odgovara potrebama žena i muškaraca, ne samo u kriznim vremenima. Pored toga, neophodno je sistemski podsticati veće učešće muškaraca u neplaćenom radu u domaćinstvu, što se pokazalo da je od posebnog značaja tokom mjera rada i učenja kod kuće.

Takođe, neophodno je naglasiti potrebu za većim učešćem žena u procesima donošenja odluka, koje se odnose na dizajn makroekonomskih politika i ekonomskih sektorskih politika, s ciljem podsticanja ekonomskog osnaživanja žena.

Novi Izvještaj UNDP-a “Doprinos žena ekonomiji Crne Gore i neplaćeni rad u vrijeme COVID-19 pandemije” nedvosmisleno pokazuje da je epidemija istakla i pojačala postojeću rodnu neravnopravnost u svim oblastima života žena u crnogorskom društvu.

Video izjave su dostupne na:  http://www.infobiro.tv/

Izvještaj je dostupan na linku: https://www.gendermontenegro.com/me/preduzetnistvo/aktivnosti/475-doprinos-zena-ekonomiji-crne-gore-i-neplaceni-rad-i-njega

 

Kontakti za medije:

Radica Zeković, UNDP u Crnoj Gori

mob: 069 900 000, email: radica.zekovic@undp.org

Kaća Đuričković, menadžerka u UNDP

mob: 069 071 045, email: kaca.djurickovic@undp.org

Doprinos žena ekonomiji Crne Gore i neplaćeni rad u vrijeme COVID-19 pandemije

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve