Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, potpisali su danas Memorandum o razmijevanju za naredne tri godine, kojim će se osnažiti dalja saradnja u oblasti inovacija.

Potpisivanjem ovog memoranduma, strane izražavaju želju da međusobno nastave, razvijaju i strukturiraju saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, a u svrhu podrške razvoju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori.

„Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja pozicionirali su inovacije visoko na svojoj agendi, prepoznajući njihov značaj u ekonomskom razvoju zemlje i jačanju konkurentnosti. U tom smislu, u proteklom periodu radili smo veoma predano na unapređenju i stimulisanju inovacija kroz zakonski, strateški i institucionalni okvir, i sa zadovoljstvom mogu reći - postigli zavidne rezultate“ istakao je ministar Milatović i podsjetio da je Vlada opredijelila značajna budžetska sredstva za razvoj inovacija u ovoj godini (od gotovo 1.5 mil eura) kako bi kroz konkretnu podršku, doprinijeli i podsticanju inovacione zajednice, kao i njenom razvoju. 

Ministar se zahvalio  Gašparikovoj i njenom timu na podršci i pomoći koja je omogućila da se ostvare veoma važni ciljevi koje su bili zacrtani početkom godine – zaokružen je pravni okvir koji je bio u vrlo izazovnom zatečenom stanju, izrađeni su podzakonski akti čime se omogućila implementacija podsticajnih mjere za razvoj istraživanja i inovacija, ali i brojne konkretne aktivnosti u realizaciji programa podrške, a osnovan je Fond za inovacije.  

“Posebno bih istakao podsticajne mjere čiji je cilj da kroz brojne poreske i druge olakšice stimuliše privredu na razvoj zasnovan na inovacijama, porast ulaganja u ovom sektoru, stvaranje novih privrednih inovativnih društava, kao i stvaranje novih radnih mjesta, sa ciljem jačanja konkurentnosti i rasta crnogorske privrede.  

Milatović je kazao da je „Podrška UNDP-a u uspostavljanju Sekretarijata Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju od velike važnosti za kvalitetnu implementaciju S3 okvira a posebnu zahvalnost dugujemo UNDP-u za izradu veoma kvalitetnih Smjernica za sprovodjenje inovacionih programa koja će prije svega biti od velike pomoći inovativnoj zajednici. Naša saradnja ima punu važnost ukoliko je usmjerena na dobrobit društva i zajednice u cjelini, a mi smo dosadašnjim rezultatima to i pokazali, što me posebno raduje“ zaključio je Milatović.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, ocijenila je da je Memorandum o razumijevanju još jedna potvrda uspješnog partnerstva UNDP-a i Ministarstva za ekonomski razvoj u oblasti razvoja inovacionog ekosistema.

“Naši zajednički napori usmjereni su prema zajedničkom cilju, a to je obezbijediti da inovaciona, naučna i istraživačka zajednica pronađu svoje zasluženo mjesto na balkanskoj i evropskoj mapi inovatora. Dalji razvoj i diverzifikacija crnogorske ekonomije zavisi od našeg suštinskog razumijevanja važnosti inovacija. Kreativni i inovativni pojedinci i zajednice imaju potencijal koji se postepeno usmjerava koristi za stalni rast inovativnih kompanija i inovatora u zemlji”, rekla je ona.

UNDP  je, zajedno sa Vladom Crne Gore, u prethodnom periodu radio na uspostavljanju pravnog okvira u oblasti inovacija – usvojeni su važni zakoni i podzakonski akti, izrađene smjernice za implementaciju inovacionih politika i definisani programi inovacija u skladu sa ključnim komponentama strategije S3. “Naše zajedničko putovanje se nastavlja i radujemo se nizu aktivnosti usmjerenih prema daljem jačanju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori u okviru druge faze projekta “Norveška za vas”, koju podržava Vlada Kraljevine Norveške, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa UNDP”, poručila je Gašparikova.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za naredne tri godine Ministarstvo ekonomskog razvoja i UNDP su se jasno opredijelili na zajedničko djelovanje i dalju podršku razvoju inovacija. U narednom periodu radiće zajedno na jačanju kapaciteta Fonda za inovacije Crne Gore, Sekretarijata Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, Naučno-tehnološkog parka Crne Gore.

Icon of SDG 09

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve