Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizuju jednodnevnu radionicu "Rodni aspekti klimatskih promjena" - namijenjenu NVO sektoru u Crnoj Gori.

Radionica će se održati 20. oktobra 2021. godine u hotelu "Hilton" u Podgorici, sa početkom u 10 sati.

Uticaji klimatskih promjena su brojni i mi smo prepoznali potrebu uključivanja NVO sektora na planu proširivanja dijaloga i podizanja svijesti javnosti o rodnom aspektu klimatskih promjena. Žene su nesrazmjerno osetljivije na efekte prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, posebno tamo gde njihova prava i ekonomski status nisu jednaki statusu koji uživaju muškarci, i gdje žene imaju manji uticaj na oblikovanje klimatskih politika i korišćenje klimatskih sredstava. Zato je osnaživanje žena važan element u izgradnji klimatske otpornosti.

Povećan građanski angažman i učešće aktera koji se bave pitanjem zaštite životne sredine, pomoći će u podizanju kvaliteta i efikasnosti nacionalnih politika i osigurati da se ekološki problemi rješavaju ukorak sa ekonomskim problemima.

Radionicu možete pratiti i online putem, preko Zoom platforme. U oba slučaja, obavezna je registracija zainteresovanih učesnika prijavom na emejl adresu: ana.dakovic@undp.org.

Svi prijavljeni učesnici koji žele da prate radionicu online putem - dobiće link za praćenje radionice, dok je postavljanje pitanja panelistima omogućeno preko chat opcije konferencijskog poziva.

Za one koji će radionicu pratiti uživo iz konferencijske sale, a žive van Podgorice, oganizator može pokriti putne troškove.

Direktan prenos radionice je takođe omogućen i na YouTube kanalu UNDP-a, ali praćenje radionice putem ove platforme ne pruža mogućnot učešća u diskusiji i postavljanje pitanja.

Radionica se organizuje u okviru priprema "Trećeg dvogodišnjeg ažuriranog izvještaja Crne Gore o klimatskim promjenama".

Ukoliko ste zainteresovani za dijalog na ovu temu, molimo Vas da svoje učešće potvrdite najkasnije do utorka, 19. oktobra do 23.00 sata, na email adresu: ana.dakovic@undp.org .

Dnevni red radionice je na ovom linku.

Dobrodošli!

Icon of SDG 05 Icon of SDG 13

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve