Najnovije istraživanje UNDP: Na svaki dolar uložen u rješavanje klimatske krize u najsiromašnijim zemljama svijeta, četiri dolara  idu na  subvencije za fosilna goriva koja direktno doprinose klimatskoj krizi

Njujork, 27. oktobar – Program Ujedinjenih nacija za razvoj pokrenuo je globalnu kampanju „Ne birajte izumiranje“, čiji je cilj podizanje svijesti o štetnim efektima koje subvencije za fosilna goriva imaju na ljude i planetu.

Svijet godišnje troši nevjerovatnih 423 milijarde dolara za subvencije za fosilna goriva. To je četiri puta više od iznosa koji je potreban siromašnim zemljama kako bi krenule u borbu sa klimatskim promjenama, i jedno je od ključnih otvorenih pitanja uoči globalne Konferencije UN o klimi – COP26, koja se održava sljedeće sedmice u Glazgovu.

U  novom istraživanju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), navodi se da je iznos koji se troši na ove subvencije dovoljan da pokrije troškove vakcinacije protiv COVID-19 za svaku osobu na planeti, a takođe je i tri puta veći od godišnjeg iznosa sredstava potrebnih za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u svijetu. Prema podacima koje je nedavno objavio Međunarodni monetarni fond (MMF), kada se u ove subvencije uračunaju indirektni troškovi, uključujući i troškove vezane za životnu sredinu, iznos se povećava na skoro 6 milijardi dolara.

Analiza UNDP-a ukazuje da ova sredstva svih građana - poreskih obveznika, u stvari produbljuju nejednakosti i stoje na putu klimatskoj akciji. Izvještaj je objavljen uoči predstojećih G20 i COP26 sastanaka, u trenutku kada ekonomisti, kreatori politika, kao i MMF i Svjetska banka, sve više ukazuju na potrebu reforme subvencija za fosilna goriva.

„Pandemija COVID-19 razotkrila je zastarjele aspekte globalne ekonomije. To znači da svijet nastavlja da troši milijarde dolara na subvencije za fosilna goriva, dok stotine miliona ljudi živi u siromaštvu, a klimatska kriza postaje sve vidljivija. Stoga se moramo zapitati da li su subvencije za fosilna goriva racionalan način trošenja javnog novca“, rekao je Akim Štajner, administrator UNDP-a.

Najzaslužniji za ovu vanrednu klimatsku situaciju je energetski sektor, na koji otpada 73% emisija gasova sa efektom staklene bašte, koje proizvode ljudi. U Crnoj Gori udio energetike u ukupnim emisijama iznosi 74,5%.

Reforma sistema subvencija za fosilna goriva direktno bi doprinijela smanjenju emisije ugljendioksida,  i  odnosno zdravlju i dobrobiti ljudi. Ova reforma je prvi korak ka ispravnom načinu određivanja cijena energije – onom koji odražava „istinske“ i pune troškove i posljedice koje upotreba fosilnih goriva ima za društvo i životnu sredinu.

Analiza UNDP-a, s druge strane, pokazuje i kako reforma subvencija za fosilna goriva može biti nepravična i štetna za domaćinstva i društvo u cjelini, ukoliko je loše osmišljena. Dok subvencije za fosilna goriva imaju tendenciju da budu instrument za povećanje nejednakosti – s obzirom na to da najviše koristi imaju bogati – ove subvencije predstavljaju i važan dio prihoda siromašnih – koji plaćaju potrošnju energije. Ukidanje subvencija za fosilna goriva bi, stoga, lako moglo da postane i strategija koja može dovesti do pada prihoda i energetskog osiromašenja koje nastaje zbog visokih cijena nekontrolisane i/ili uvezene energije.

Ovo dodatno otežava reformu fosilnih goriva i ključna je prepreka za prelazak na čiste i obnovljive izvore energije. Imajući sve ovo na umu, istraživanje UNDP-a ukazuje na potrebu progresivnog i postepenog odgovora na reforme. Nedavni izvještaj Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), koji je generalni sekretar UN-a nazvao „crvenim alarmom“ za čovječanstvo, pokazuje da samo najambicioznije klimatske akcije mogu ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepena Celzijusa. To je ono što naučnici tvrde da je potrebno uraditi kako bi se izbjegla klimatska katastrofa.

Kako bi skrenuo pažnju na negativne efekte koje subvencije za fosilna goriva imaju po ljude i planetu, UNDP je objavio zanimljiv kratki film u kojem jedna od najpoznatijih izumrlih životinja na svijetu – dinosaurus, u govoru pred Generalnom skupštinom UN poziva svjetske lidere da prestanu da podržavaju fosilna goriva.

Za više informacija o kampanji „Ne birajte izumiranje“ posjetite www.dontchooseextinction.com.

Icon of SDG 13

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve