Podgorica, 3. septembar 2021.  - Treća međunarodna konferencija ,,Zeleni dani 2021 – Redefinisanje razvoja’’ koja je održana kroz seriju virtuelnih razgovora, završena je danas, a okupila je više od 300 učesnika iz deset zemalja svijeta. Tema ovogodišnje konferencije u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Vlade Crne Gore i Privredne komore Crne Gore bila je izgradnja ekonomskog modela budućnosti uz klimatske ambicije i zeleni oporavak.

U uvodnom dijelu konferencije, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović, ukazala je da neophodnost poboljšanja crnogorske ekonomije na putu ka održivom rastu predstavlja veliki izazov za našu zemlju, ali i veliku priliku, jer ulaganje u zelenu ekonomiju i zaštitu životne sredine jeste ulaganje u budućnost. ,,Ekonomska diverzifikacija biće imperativ za dalji razvoj Crne Gore. Fokus će biti na poboljšanju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora u cilju postizanja održivog razvoja s razvijenom poljoprivredom i turizmom i većom sinergijom između ovih sektora. Poseban podsticaj imaće uvođenje principa kružne ekonomije koji integrišu ekonomiju i sistem upravljanja otpadom, istakla je Lipovina-Božović i dodala da Vlada namjerava svoj rad da zasniva na sedam razvojnih stubova, među kojima je zelena ekonomija jedan od glavnih prioriteta. U tom kontekstu, strateški razvojni cilj Crne Gore je definisan kao pametan, održiv i inkluzivan ekonomski rast. Jedan od glavnih dokumenata koji je u pripremi u okviru Ministarstva za ekonomski razvoj – ‘Program ekonomskog oporavka’ - uključuje zelenu komponentu i identifikuje mogućnosti za usmeravanje naše ekonomije ka zelenoj tranziciji’’, rekla je državna sekretarka.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, podsjetila je da se Vlada Crne Gore nedavno  obavezala da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte za 35% do 2030. godine, sa ciljem dekarbonizacije koja podrazumijeva transformaciju energetskog sektora, transporta i industrije. ,,Kao dio našeg klimatskog obećanja, UNDP će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na planu revizije njenih nacionalno utvrđenih ciljeva (NDC), čak i ranije od redovnog petogodišnjeg ciklusa. Pozitivni primeri koje daju šampioni transformacije - šalju snažan signal da je promjena zaista moguća! Vlada Crne Gore nedavno je najavila novi ,Plan ekonomskog oporavka’ koji predstavlja platformu za podsticanje daljih ulaganja u očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. Ta platforma mora ujediniti javni i privatni sektor, jer bez privatnog sektora koji je sastavni dio rješenja - ova vizija neće biti ostvarena. Takođe, uspostavljanje ravnoteže između klimatskih i ekonomskih ciljeva u skladu je sa posvećenošću zemlje ekološkoj državi. Razumijem da postizanje klimatske neutralnosti za Crnu Goru neće biti lak ni jednostavan zadatak – ali duboko vjerujem da je promjena moguća ako svi podržimo zacrtanu viziju’’, rekla je Gašparikova.

NJ.E. Britanska ambasadorka Karen Medoks je podsjetila je da je Ujedinjeno Kraljevstvo u novembru, u Glazgovu, zemlja domaćin Konferencije UN o klimatskim promjenama COP26. “Ujedinjeno Kraljevstvo ima odgovornost ne samo da pruži svoj doprinos u rješavanju problema, već i da ohrabri druge da izvrše promjene potrebne za održavanje globalnog zagrijavanja ispod 1,5 stepeni. Međunarodna zajednica trenutno, nije na putu da ispuni taj cilj. Čak i ako postignemo sve ciljeve Pariskog sporazuma, to bi dovelo do globalnog porasta temperature za više od 3 stepena do kraja ovog vijeka, uzrokujući katastrofalne poplave, požare, ekstremne vremenske pojave i gubitak mnogih vrsta. Smatram ovo zastrašujućim. Mi sada tražimo od svih država na svijetu da učine isto - a ovo je naš izazov za Crnu Goru. Postoje načini na koje sve zemlje mogu pomoći. Prvo, opredijelimo se za brzo ukidanje energije iz uglja - to je ovdje moguće postići, uz rast čiste energije, uključujući i solarnu. Drugo, zaštitimo šume - jer imaju ulogu u uklanjanju ugljenika iz vazduha. Treće, moramo se prebaciti na automobile s nultom emisijom. U Ujedinjenom Kraljevstvu to radimo tako što ćemo zaustaviti prodaju svih novih benzinskih i dizel automobila do 2030. Ohrabruje me što vidim povećanje kapaciteta za punjenje električnih vozila u Crnoj Gori. Moj izazov za crnogorsku Vladu je stvaranje ‘zelenog budžeta’ za sljedeću finansijsku godinu. Biće otpora. Postojaće tvrdnje da ova zemlja ne može sebi da priušti da bude zelena, nakon finansijskih gubitaka u protekle dvije godine. Ipak, na kraju se dugoročni ekonomski rast i održivost, posebno u zemlji koja se oslanja na svoje prirodne ljepote za veliki dio svojih prihoda, mogu desiti samo ako za osnovu imate zelene politike i zelene principe“, poručila je ambasadorka Medoks.

Nina Drakić, v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore, ističe da je tema ovogodišnjih "Zelenih dana  2021" veoma važna u vrijeme kada naša država razmišlja o redefinisanju razvoja i diversifikaciji ekonomije - na šta je Privredna komora više puta ukazivala. ,,Klimatske promjene i zeleni oporavak prevazilaze nacionalne okvire, i aktuelne su teme na najvažnijim evropskim i svjetskim adresama. Upravo zbog toga je Evropska unija odlučila da oporavak ekonomije od posljedica pandemije bude u skladu sa Evropskim zelenim sporazumom i, kada su balkanske zemlje u pitanju, Zelenom agendom za Zapadni Balkan. Ova ključna dokumenta koja je usvojila Evropska komisija prati i implementacija brojnih programa, kojima se opredjeljuju značajna finansijska sredstva za sprovođenje strukturnih reformi a odnose se na zelenu i digitalnu transformaciju, energetske i klimatske planove, inovacije u ovim oblastima i pravednu tranziciju’’, kazala je Drakić.

Govoreći na panelu posvećenom značaju finansiranja zelenog rasta, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, poručio je da je ,, Crna Gora  odlučna u namjeri da slijedi globalni i evropski trend čiste energije, promoviše zeleni ekonomski rast i podstakne inovacije u korist budućih energetskih tranzicija. Država snažno podržava aktivnosti na ublažavanju klimatskih promena i postizanje Ciljeva održivog razvoja (COR) čime se stvaraju uslovi za ekonomski prosperitet zasnovan na održivom i dekarbonizovanom razvoju. Crna Gora je prepoznata kao regionalno energetsko čvorište i vodeća u proizvodnji i upotrebi energije iz obnovljivih izvora. Energetska politika i zakonodavstvo idu ka usklađivanju zajedno sa politikom i zakonodavstvom Evropske unije u oblasti energetike’’, kazao je ministar Bojanić.

Više informacija o konferenciji i glavne zaključke događaja možete pronaći na zvaničnom veb sajtu konferencije - www.greendays.me, kao i na nalozima na društvenim mrežama Facebook, LinkedIn, Instagram i Twitter.

 

Snimak prenosa uživo je na ovom linku: https://youtu.be/Y7Qu_sYsXQ4.

Icon of SDG 13

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve