Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori

 

Poštovane dame i gospodo,

Hvala vam na pozivu, i drago mi je što vlada veliko interesovanje za Program podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori, i povećanje upotrebe fotonaponskih panela u privredi i poljoprivredi.

Tehnička i finansijska podrška koju UNDP pruža Programu dio je naše posvećenosti održivom zelenom ekonomskom oporavku i inovacijama, koje su usmjerene na što veću upotrebu obnovljivih izvora energije među manjim potrošačima, preduzetnicima i poljoprivrednicima.

Crna Gora se, kao i cijela planeta, suočava sa razarnim posledicama klimatskih promjena. Ako razumijemo da klimatska kriza zahtijeva suštinske promjene, odlučnost i odgovornost svih nas, shvatićemo i da odgovor na krizu leži u zelenoj ekonomiji i širokoj upotrebi obnovljivih izvora energije. Sunčeva energija je pristupačni i dugoročno dostupan resurs koji možemo pretvoriti u investiciju za budućnost. Prema informacijama kojima raspolažemo, u Crnoj Gori, zemlji sa oko dvesto četrdeset (240) sunčanih dana godišnje, postoji tek 6 fotonaponskih elektrana snage od 5 do 30kW koje rade po principu razmjene energije na mjestu mjerenja.

Jasno je da će doprinos privatnog sektora biti od ključnog značaja u nastojanju da ublažimo uticaj privrede na klimatsku krizu. Na ovaj način jačamo konkurentnost crnogorske ekonomije i podstičemo njen rast, ali ne po cijenu prirode i vodeći računa o svima!

Eko fond i Investiciono-razvojni fond (IRF), zajedno sa privatnim sektorom, imaju nezamjenjivu ulogu u povećanju domaćih finansijskih ulaganja u zeleni ekonomski razvoj i obnovljive izvore energije, kao odgovoru na borbu protiv klimatskih promjena.

Međutim, da bi ovakve prilike bile pristupačne svim privrednicima, državna i lokalna uprava treba da ne samo prepoznaju potencijal korišćenja obnovljivih izvora energije, ali takođe i aktivno uklanjaju barijere ovakvim investicijama. Korišćenjem povoljnosti koje zakodonavni okvir već pruža i digitalizovanjem procesa praćenja proizvodnje i potrošnje iz obnovljivih izvora energije, biće ispunjena i očekivanja Evropske energetske zajednice. 

Ponosni smo na čvrsto partnerstvo UNDP-a sa Privrednom komorom, Eko fondom i IRF-om. Nadamo se da će tehnička podrška koju UNDP danas pruža IRF-u i Eko fondu biti dobra osnova za budući monitoring i izvještavanje, kako bi rezultati svjedočili o uspješnosti ovakvih inicijativa i doprinosu smanjenju emisije štetnih gasova, ali i motivisali i ostale privrednike i poljoprivrednike da im se na tom putu pridruže.

Uz uvjerenje da ćemo zajedno pomoći Crnoj Gori da ostvari svoju viziju zelenog ekonomskog razvoja, radujem se današnjem razgovoru i doprinosu svakog od nas.

Icon of SDG 13

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve